Amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!
Pozsonyban jártunk, a magyar királyok koronázóvárosában


Pozsony egyszerre természetesen vad és nagyvárosi terület, klasszikus és nagyon kortárs.
Ez a remek keverék hosszú idő alatt jött létre, hiszen a város 1291-ben szerezte meg városi előjogait és a 14-15. században indult meg a fejlődése.

Pozsony Szlovákia délnyugati részén található, a Kis-Kárpátok hegység lábánál. Kiváló fekvésének köszönhetően mára egy modern metropolisszá vált, ahol a régmúlt mozgalmas keverednek a gyors fejlődéssel járó modern felfogásokkal és stílusokkal. Gazdag múltja ellenére a világ legfiatalabb fővárosai közé tartozik, és mivel nem is túl nagy, ezért könnyen felfedezhető. Két-három napot azonban ajánlott eltölteni itt, hiszen tele van élettel és szebbnél szebb látnivalókkal. És még messze sincs, hiszen két kilométerre húzódik az osztrák határ, a magyar határ pedig 10 kilométerre van.

Gyalogtúránkat az Óvárosban (Staré Mesto) kezdjük, mely a legvonzóbb és látványosabb része a városnak. Itt tömörülnek össze a történelmi nevezetességek és az olyan kulturális intézmények, mint a Reduta épülete, ahol a Szlovák Filharmónia székel. De az Óváros ideális hely a romantikusok számára is, hiszen a célirányos nézelődés mellett az egyszerű csavargás is jó program lehet. A szűk utcácskák úgyis erre csábítanak.De a “céltalan” sétálgatás után már megérett az idő, hogy felkapaszkodjunk az impozáns Pozsonyi Várba, ami nagy távolságból is látható és ahonnan tiszta időben hazán és Ausztria is felbukkanhat a látóterünkben. A vár körvonalai nem téveszthetőek össze semmivel. Méltóságteljes alakja a várdomb tetején áll és 85 méter magasságban emelkedik a Duna fölé. Első jelentős várvédő szerepét a 9. század végén töltötte be, majd a 11. és 12. században kőből épült palotát emeltek a korábban itt álló korai román vár helyére. Következő nagyszabású átépítésére 1423-ban került sor; végeredmény pedig a Zsigmond vára néven ismert gótikus vár lett. A Pálffy korabeli rekonstrukció a reneszánsz kor végén valósult meg.

A vár építészeti átalakításainak utolsó szakaszát Mária Terézia valósította meg. Fokozatosan eltűntek az erődszerű építőelemek és tökéletesedtek, fényűzőbbek lettek a lakófunkciók. A Tereziánumot, mely a vár egyik legérdekesebb része 1768-ban építették a palota keleti homlokzatához.

Mire ide felér az ember, akármilyen vigasság folyik is lent a város utcáin – mint például a Hviezdoslavovo námestie téren, mely az egyik legélénkebb tér a városban – már semmit se hallani belőle. Így nyugodtan elidőzhetünk a közeli padok egyikén, ámulva a szemünk elé táruló, erődszerű épületegyüttes monumentális méretein.Lesétálva, vissza a nyüzsgő forgatagba, a Főtéren (Hlavné námestie) kötünk ki, mely patinás polgárházaival, hangulatos kávézóival a hétköznapokon is a pozsonyiak egyik kedvelt találkozóhelye.
A szinte négyzet alakú tér mindig is Pozsony legnagyobb piactere volt, ahol ünnepek idején összegyűltek az emberek és köszöntötték az uralkodókat, vagy más híres személyiségeket. De a Hlavné námestie még mindig vonzza az embereket; jó érzés ott üldögélni a reneszánsz szökőkútnál, vagy a padon, amelynek egy francia katona szobra támaszkodik, esetleg egy kávéház teraszán.

Láttuk a várat, keresztül sétáltunk a kis utcákon, az Óváros öreg terein, üldögéltünk a Főtéren, de úgy nem szabad elmennünk, hogy ne időztünk volna el a Mihálytoronynál (Michalská veža) mely Pozsony egyik szimbóluma. Az építmény eredetileg négy kapuból állt, ezeken keresztül lehetett bemenni a megerősített középkori várba. Sajnos ezek közül mára csak a Mihálytorony kapuja maradt meg. Jelenleg a Pozsonyi Városi Múzeum fegyvereket és városi erődöket bemutató tárlata található benne. A Mihálytoronytól belátható az egész Mihály utca, amely a legrégebbiek egyike a városban.

A kupola ormán már évszázadok óta Szent Mihály pallosa őrzi a várost, és 1919. január elsejéig a toronyőr is innen üdvözölte az új éveket. Egy bámészkodó pillantás a nyüzsgő Főtérre és a Prímási Palota udvarára, ahol még mindig emberek sokasága kavarog.

Forrás:vjm.hu

 
 
EGYPERCES - UTAZÁS levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd.
Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
 
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS     |     IMPRESSZUM
 

A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.