Öt gyönyörű, talán még fel sem fedezett osztrák karácsonyi csodavásár!
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
Ha Ausztriára gondolunk, a legtöbbünknek a nagy hegyek, majd karácsony közeledtével a bécsi adventi vásárok jutnak az eszünkbe. Pedig Bécstől egy karnyújtásnyira olyan különleges helyszíneken is rendeznek adventi vásárokat, mint például várakban, kastélyokban vagy akár apátságokban is. Ezek közül mutatunk most be párat.

Nem tagadjuk, a bécsi karácsonyi vásároknak és forralt borozós zenés helyszíneknek is megvan a maga bája. Tapasztalatból beszélünk, hiszen egy éve decemberben, mi is melegedtünk a Museums Quartier Winter Wald nevű forralt borozós, bakelit lemezes és fényjátékkal csábító téli varázsvilágában. De míg az hamisítatlanul nagyvárosi hangulatot árasztott, addig a következő helyszínek csendesebbek, a turisták által alkalmanként felfedezetlenek és kicsit családbarátabbak is.

Hagyjátok tehát magatokat idén karácsonykor lovagi várakba, barokk kastélyokba, középkori apátságokba elrepíteni – és nem is kell hozzá repülőre ülni, vagy körbeutazni értük a fél világot.

Burg Aggstein – Egy romantikus lovagi várban kel életre a karácsony

A vásár időpontja: 2019. november 8-24. pé. 15–19 óra, szo. és vas. 10–19 óra között

Egy 320 méter magas kőszikla vet árnyat a vén Dunára. Ezen magasodik Aggstein vára. Már messziről integet, mintha Visegrádot látnánk a távolból. A hegyszirten épült várfokról pazar kilátás nyílik Wachaura és az alatta kanyargó folyóra. A várfalakon belül kápolna, lovagterem, lent a pincében pedig egy kellemes taverna fogadja a betérőket. Festői környezet, mely advent táján újraéled, a ma embere pedig a középkorba csöppen. Családosoknak különösen izgalmas program, hiszen keveredik a történelem és az ünnepvárás hangulata. Persze Aggstein egész évben látogatható, ám advent idején különösen vonzó.

Dürnstein – Ahol Oroszlánszívű Richárdot is maradásra bírták

A vásár időpontja: 2019. december 7-22. között, minden hétvégén, szombat, vasárnap és ünnepnap 13.00-20.00 óra

Dürnstein a Wachau gyöngyszeme. A 15. századi Ágoston-rendi apátság kék temploma pedig maga a csoda. A bájos és felettébb hangulatos óváros felett, a hegyen meredek sziklafalakkal övezett részén áll az egykor szebb napokat megélt vár romja. Itt raboskodott hónapokon át Oroszlánszívű Richárd, angol király, mígnem hű szolgája, Blondel rá nem talált. A vár romjai az adventi vásárnak festői hátteret nyújtanak, a vásárosok pedig lent, az óvárosban álló palota belső udvarában várják a látogatókat és kínálják portékáikat.

https://services.maxima.hu/upload/images/55574/Michael-Liebert_Advent_Melk.jpg

Melk – Az apátságba gyűjtött ünnepvárás

A vásár időpontja: 2019. november 29. és december 22. között, péntek 16–20 óra, szombat 12–20 óra, vasárnap 12–29 óra

Van-e annál meghittebb, mint épp advent tájt felkeresni egy vallásos helyet. Ráadásul olyat, ahol több mint 900 éve, megszakítás nélkül, bencés szerzetesek gyakorolják a hitüket. A melki bencés apátság az UNESCO világörökség részeként a Wachau egyik leglátványosabb és legismertebb nevezetessége, mely közel 1000 éve Alsó-Ausztria szellemi és kulturális jelképe. Egyszerűen fenséges. Egyedülálló háttér, párját ritkító díszlet advent idejére. Az alatta elterülő városkában évszázadok óta minden változatlan. A vásárosok a főtéren várják a látogatókat, az ünnepre gyerekprogramokkal, kulináris finomságokkal és koncertekkel készülnek.


Karácsonyi falu a Schloss Hofban

A vásár időpontja: 2019. november 16. és december 22. között, szombat és vasárnap 10.00-19.00 óra

Ha már kastély, jöjjön a nagy kedvenc, a Bécstől alig egy órányira található Schloss Hof. Nagy kanállal ették itt az urak az életet, Savoyai Jenő és Mária Terézia is imádta ezt a vidéket. A táj szépsége és csendje kapta meg őket. Nem véletlenül rendeznek itt évek óta adventi ünnepségeket, karácsonyi előkészületeket. A barokk kastély nappal is csuda szép, de monumentális mivolta, megkapó formája akkor teljesedik ki igazán, amikor beragyogják az ünnepi fények és a vendégek ellepik a kertet és a parkot. A kastélyt vidéki majorság veszi körbe, ahová ezúttal a vásárosok települnek be. Több mint 100 standon kínálják portékáikat, a szebbnél szebb kézműves vásárfiákat és kulináris specialitásaikat.

https://services.maxima.hu/upload/images/55574/Weihnachtsmarkt-Schloss-Hof-SKB_Astrid-Knie.jpg

Eckartsau – Barangolás a történelemben és a finomságok között

A vásár időpontja: november 16-17. és 23-24. között, szombat 12.00-19.00 óra, vasárnap 12.00–18.00 óra, valamint november 30-án és december 1-én, szo. 12.00-21.00 óra, vasárnap 12.00-19.00 óra között

Nem véletlenül lehet ismerős a hely neve, itt lett ugyanis végérvényesen a múlté az Osztrák Magyar Monarchia. E megejtő barokk pompa szomorú és végzetes történelmi eseménynek volt az otthona. Itt zörrent meg a vadászkastély kopogtatója, amikor a kapunál magyar nemesek küldöttsége várt bebocsáttatásra. Jövetelük célja nem volt más, mint kiharcolni a magyar nép önrendelkezési jogát. 1918. november 13-án IV. Károly hosszú vívódás után itt írta alá a nyilatkozatot, mely uralkodói jogainak felfüggesztéséről szólt. Karácsony közeledtével feledve a múltat, a kastély udvarán mindenféle finomsággal megtömött standok sorakoznak, evésre, ivásra buzdítanak. A földszinti termekben pedig olyan vásárosok gyülekeznek, akiknek ötletes és míves ajándékaik a kastély eleganciájához illenek.

Forrás:vjm.hu
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.