Ismerjük hazánk legszebb barlangjait? A Szent István-barlang is egy közülük
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
A nyár utolsó nagyon meleg napjain érdemes olyan kirándulási célpontot választani, ahol a túrázás alatt nem forr fel az agyvizünk. Erre jó lehetőség, ha kiválasztunk egyet hazánk számos, látogatható barlangja közül.

Most egy ismertebb természeti szépséggel, a Lillafüreden található Szent István-barlanggal kezdjük a sort. A Miskolctól nem messze fekvő Lillafüreden számos kikapcsolódási lehetőséget találunk, és egyikről sem kell lemondani a másik érdekében. Ha több napot töltünk el a környéken, akkor ugyanúgy beleférhet a programba a jól felszerelt kalandpálya kipróbálása, mint a csónakázás és persze a barlangászás is.

https://services.maxima.hu/upload/images/53929/Szent-Istvan-barlang-08.jpg

Bár a Palotaszállótól körülbelül 5 percre található Szent István-barlang bejárása nem igényel szakképzettséget és különleges felszerelést, a benti látvány és a sok érdekes információ akkor is lenyűgöző. Ez ugyanis a környék legnagyobb cseppkőbarlangja, amit 1931 augusztusában, óriási érdeklődő tömeg szeme láttára adtak át.

A barlangot a megnyitása óta folyamatosan látogatják, de a járatokban és a különböző termekben még ma is fejlődnek a szépséges cseppkövek. A barlangban nemrég a fényforrások is megújultak, így a korszerű LED-es lámpáknak köszönhetően lecsökkent a kártékony algásodás, és a látási viszonyok is jobbak lettek.

https://services.maxima.hu/upload/images/53929/Szent-Istvan-barlang-17.jpg

A Szent István-barlang egyik legszebb része a Kupola-csarnokban látható Megfagyott vízesés nevű cseppkőképződmény, ami a terem teljes falát beborítja egy kicsivel több mint 20 méteres felületen. A másik érdekességet szinte csak akkor vesszük észre, ha a túravezető a fejünk fölé bök a lámpájával. Az egyik alagútban ugyanis ott tátong a Szent István-barlang természetes bejárata a Kutya-lyuk, ami a hegyoldalban nyílik.

A barlangba sokan érkeznek tornázni és pihenni, még iskolás csoportok is, ugyanis a barlang levegője légúti megbetegedések gyógyítására is alkalmas.

Forrás:vjm.hu
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.