A ZÖLD TÓ NYOMÁBAN – AUSZTRIA EGYIK LEGCSODÁLATOSABB KIRÁNDULÓHELYE
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
A Grüner See, Stájerország talán legizgalmasabb látványossága ugyanis egy olyan tó, ami csak időszakosan látogatható. Nem lezárás miatt, hanem mert télre egész egyszerűen eltűnik a vize.

https://services.maxima.hu/upload/images/57035/gruner_see_ausztria_programajanlo.jpg

A cím hallatán felettébb különös, hogy habár a zöld tó Ausztria egyik legcsodálatosabb kirándulóhelye, mégis alig hallani róla.

A zöld tó csodájára először egy profi fotós által közzétett képen akadtam rá valamelyik közösségi oldalon. Az első gondolatom az volt, hogy ehhez az élményhez minimum Kanadáig kellene utazni, amikor pedig a bejegyzést tovább olvasva megláttam, hogy a szomszédos ország egyik – ha nem a legszebb – turista útvonala és látványossága, akkor gondolkodás nélkül a fejemben már az oda utat kezdtem el tervezni.

Ez az a fajta izgalmi állapot, amit csak az utazás élménye ad, arról a semmihez sem fogható érzésről nem is beszélve, amit akkor tapasztalsz meg, amikor a képet teljes valójában is meglátod. Ilyenkor mindig magával ragad a gondolat, hogy mennyi szép hely vár még felfedezésre!

https://services.maxima.hu/upload/images/57035/gruner_see_ausztria_2-957x1024.jpg

GRÜNER SEE – AUSZTRIA EGYIK LEGCSODÁLATOSABB KIRÁNDULÓHELYE
Grüner See, azaz a Zöld tó mindösszesen 300 kilométerre van kicsiny hazánktól. Így kényelmesen akár többszöri megállással is körülbelül 4 óra alatt megtehető ez a csodálatos út. Ha meg kellene fogalmaznom egy mondatban mit ad ez a látvány: A természet csodálatos színjátéka a víztükör árnyalatainak folyamatos változása. Kihagyhatatlan élmény!

A GRÜNER SEE, STÁJERORSZÁG TALÁN LEGIZGALMASABB LÁTVÁNYOSSÁGA UGYANIS EGY OLYAN TÓ, AMI CSAK IDŐSZAKOSAN LÁTOGATHATÓ. NEM LEZÁRÁS MIATT, HANEM MERT TÉLRE EGÉSZ EGYSZERŰEN ELTŰNIK A VIZE.

Az Atlantisz elnevezést meglepő módon Ashton Kutcher aggatta rá, miután saját magazinjában bemutatta a tavat. A Grüner See környékét évente több ezren felkeresik, ami nem csoda, hiszen a táj valóban képeslapra illő. A téli időszakban a Grüner See leginkább egy nagy rétre hasonlít az erdő közepén. Ám, amikor beköszönt a tavaszi olvadás, a tó medre megtelik vízzel, a mezőt pedig lassacskán ellepi a víz. A tó vize olyannyira tiszta, hogy bárhol lelátni az aljára, akár ötven méterre is. Különleges, zöldeskék színét pedig a fenéken található gyepnek köszönheti.

https://services.maxima.hu/upload/images/57035/gruner_see_ausztria_7-768x1024.jpg

Ilyen természeti játékot ritkán látni. Mikor a Tragöß környéki hegyeken elolvad a hótakaró, az alant elterülő smaragdzöld tó megtelik kristálytiszta forrásvízzel. De ez csak egyik része a mesének.

A történet a stájerországi Tagröß közösség egyik aprócska völgyében kezdődik, melyet minden oldalról magas hegyek vesznek körül. A zöld völgyben öreg fák, padok, egy kis gyaloghíd és egy alig egy méteres vízszinttel rendelkező tavacska várja a pihenni, relaxálni vágyó természetjárókat. Azonban, amint beköszönt a tavasz, a vidék egy csapásra megváltozik és egy varázslatos víz alatti világgá alakul át a szemünk láttára. A már említett tó addig duzzad a hegyekből alácsorgó olvadt hónak köszönhetően, hogy kristálytiszta vize teljesen elárasztja a vidéket.

Az egy méteres vízszint kilenc méterig emelkedik és a tó felülete egészen 40 000 négyzetméteresre növekszik. De a természeti jelenség nem tart túl sokáig, csupán egy hónapig csodálhatjuk a fénytörésnek és a tó alján élő zöld növényzetnek köszönhetően smaragdzöld színű természeti jelenséget. A vízszint egy idő után normalizálódik, a tó visszatér eredeti állapotához – sőt télen szinte teljesen el is tűnik, hogy tavasszal újra elkápráztassa az ideérkezőket. 2016-ig évente 80 búvárnak engedélyezték a merülést a smaragdzöld tóba, de 2016 januárja óta, természetvédelmi okokból teljesen megtiltották a búvárkodást. Ez mondjuk sokat nem változtatott a hely felkapottságán, hiszen búvárkodás ide vagy oda, Ausztria egyik legszebb helyéről beszélünk. A tóról készült leghíresebb és elterjedtebb képeket Marc Henauer természetfotós készítette még 2014-ben, amikor fotósorozatával harmadik díjat nyert a National Geographic fotópályázatán. A fotós így nyilatkozott a merülés után: „Egyszerűen mindent látni a víz alatt. Ott van a pad, a híd, a fák, a bokrok, de még a kis növények is. A víz a türkizkéktől a smaragdzöldig mindenféle árnyalatban csillog. Mikor a völgy elmerül a vízben, olyan tiszta rálátást kap az ember, amilyet szinte csak a Karib-szigetek vizeiben tapasztalni.”

A partján futó sétaúton könnyen megkerülhetjük a tavat, minden újabb szögből, újabb színekre lehet rácsodálkozni. Közvetlen közelében két másik, hasonlóan elragadó, kisebb tavat is felfedezhetünk, a Kreuzteich és a Pfarrerteich jóval nyugodtabbak a sokszor zsúfolt nagy testvérnél.
  • A túra hossza: 4,2 km
  • A túra időtartama: 1,5 óra
  • Szintkülönbség: 50 m

Európában ritkán tapasztalható ilyen lélegzetelállító túraútvonal. Gyönyörű fák, ösvények, melletted a tó, a madarak csicsergése, erdei faházak, és a tavasznak hála olyan színárnyalatok amit az emberi szem már-már nehezen is tud feldolgozni. A túra végén pedig ha kedvünk támad akkor Seehof vendéglőben választhatunk a jobbnál jobb ételekből.

Fontos ismertető, hogy a tó vize és környéke szigorúan védett, kempingezni például tilos – a törékeny ökoszisztéma fenntartásának érdekében. Fürödni meg nem túl kellemes a legnagyobb nyári melegben is csak épphogy 10 fokig felmelegedő vízben.

Személy szerint nekem már maga az odavezető út hihetetlen élményt adott, ahogy áthaladva megpillantjuk a pár házikóból álló osztrák kis falukat. Elképesztő tisztaság és rend övezi minden négyzetméterét. A falvakon áthaladva igazi stájer hangulatú piros abroszos éttermeket lehet felfedezni napsütötte teraszokkal – ha erre kirándulsz feltétlenül állj meg itt ebédelni!

GRÜNER SEE KIINDULÓPONT:

Tragöss-Oberort, Grüner See fizetős parkoló. A falu központjából balra tér le a tóhoz vezető, jól kitáblázott, 2 km hosszú bekötőút. Napijegy: 4,00 €, a parkoló automaták csak pontos aprót fogadnak el, pénzváltó automata az információs iroda falánál van. A tó legkönnyebben a Mura völgyében fekvő Bruck an der Murból közelíthető meg, a várostól északra, Kapfenberg irányába elindulva, 2 km után balra kell letérni, St.Kathrein falun át Tragössig, majd a tóig, összesen 24 km táv.

A nagy parkolóból, ahol a helyi turista információs irodát is található, kb. 1 km még a tó partja, a legközvetlenebb út, a Tragössből jövő aszfaltút folytatása, mely egészen Jassingig megy. A parkoló felső végétől, az országúttól jobbra egy táblával is jelzett kényelmes, árnyas gyalogút is a tóhoz vezet. Talán érdemesebb erre elindulni, ha a Grüner See táblákat követjük, akkor a tó északi oldalán kötünk ki.
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.