Többet kell várnunk az Apple Glassra, mint gondoltuk
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
Az új roadmap, ha tényleg igaz, teljességgel érthető és szakmailag indokolható. A végeredmény biztosan jó lesz. De többéves csúszásban van, és rajongóként nem tudunk örülni neki.

Van pár dolog, amit biztosan tudunk a témában.

Az Apple biztosan be akar törni a kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) üzletágba. Ezt nyilatkozza Tim Cook évek óta, ezért van szinte minden keynote-ban egy kis rész szentelve valamilyen AR újdonságnak. Állítólag nagyjából 1000 emberük dolgozik ezen a projekten Mike Rockwell vezetésével.

Az Apple biztosra akar menni az AR piacra lépésekor. Teljesen kimaradtak a kezdeti VR szemüvegek ralijából évekkel ezelőtt, és az iPhone képességein (amik néha meglepően jók) szinte semmit sem léptek előre. Itt is borítékolható az a stratégia, hogy nem elsők akarnak lenni, hanem az elsők, akik kiforrott és használható technológiával rukkolnak elő (lásd: FaceID).

Az Apple körül biztosan okkal szivárogtatnak az elkövetkező nagy durranásról már 2016 óta, rengeteget dolgozhattak rajta eddig, és a konkurencia fejlődésével biztosan egyre magasabban van a léc. Nem véletlenül találtak már saját operációs rendszerre utaló jeleket. De a kedélyeket se véletlenül hűtötte le kicsit idén az a hír, miszerint ez a termék elsősorban iPhone kiegészítő lesz, mint az (amúgy elképesztően népszerű és a piac előtt évekkel járó) Apple Watch.

Az Apple 2020-ban biztosan nem dob piacra okosszemüveget, hiába írt még maga Ming Chi Kuo is arról egy hónapja, hogy már szinte a gyártósorokon a termék. Ezt pedig Mark Gurman legutóbbi írásából tudhatjuk meg.

https://services.maxima.hu/upload/images/55603/11_stilusos_Apple_Glass_koncepcio-746x419@2x.jpg

A Bloomberg cikkében részletesen kifejti, hogy a piaci beszállítók és meglévő informátorai jelenleg milyen ütemtervről tudnak a közeljövőben AR és VR (igen!) fronton. A helyzet nagyon más, mint amit egy éve még remélhettünk:
  1. A roadmap első része 2020-ban az lesz, hogy az iPad Pro legújabb verzióját tavasszal már két kamerával és egy plusz 3D szenzorral mutatják majd be. Ezzel állítólag képesek leszünk pontos 3D modelleket alkotni helyiségekről, emberekről, tárgyakról, ami egy fontos belépés az AR professzionális felhasználásához, a kezdeti tábor felcsigázásához. Ezt a technológiát állítólag a 2020-as új iPhone modellek is megkapják majd az 5G-vel együtt.
  2. Ezt követően jelenleg 2021-re vagy 2022-re teszik az időpontját egy új AR-VR headset kiadásának. Ez azonban a legfrissebb hírek szerint szembemegy az eddigi elképzelésekkel, és elsősorban szórakozásra, azon belül is játékra lesz majd optimalizálva.Ha belegondolok, logikus lépés lehet egy ilyen headset az Apple Arcade és az Apple TV+ promotálásához, ha direkt ehhez készített exkluzív játékokat és filmeket szponzorálnak hozzá. Ugyanakkor ha csak egy Oculus szintű hardverben gondolkoznak, az nem lesz mindenki számára élvezhető. Nekem ezektől például 10 perc után migrénem van.
  3. A legújabb roadmap szerint pedig 2023-ban jön csak az az okosszemüveg (Apple Glass, iGlass vagy akármi is lesz majd a neve), amire leginkább várunk, és az AR területen okozhat majd nagy gyorsulást.
Utóbbi termék jelen állapotában nagyjából úgy lehet halasztgatva, mintha az Apple Car projektet szeretné “lemásolni”. Ennél azonban pozitívabbak lehetünk: októberben állítólag már tartottak egy teltházas belsős bemutatót a hardver jelenlegi képességeiről a Steve Jobs Theatre-ben.

Az Apple biztosan kiad majd egy AR szemüveget a 2020-as évtizedben. Biztos vagyok abban is, hogy szép lesz és élvezni fogom a használatát. A nagy kérdés, hogy 2023-ban (vagy ki tudja mikor) ki lesz a konkurense és mennyire lesz ez majd áttörő hatással mindennapjainkra.

Forrás:imagazin.hu
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.