Amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!
Szeretné, ha padlója tiszta lenne, és több szabadidőt takaríthatna meg?


Szeretné, ha padlója tiszta lenne, és több szabadidőt takaríthatna meg? Takaríttasson robot porszívóval!

Felépítésük, működésük

A robotporszívók felépítése közel sem annyira bonyolult, mint elsőre tűnik. Mindegyik gép célja, hogy a felületi port, szilárd szennyeződést a tartályába juttassa. Ehhez két dolgot használnak a gépek: egyrészt a forgó keféket, másrészt a motor által előállított szívóerőt. A kefék elhelyezkedhetnek a porszívó szélein, ezeket oldalkeféknek nevezzük. Illetve a porszívó alján a szívótorok alatt, ezeket pedig főkefének nevezzük. Hogy milyen kombinációban találunk oldal illetve főkefét egy porszívón, ez teljesen változó.
A cél minden esetben ugyan az: odasöpörjék a szívótorokhoz a port, ahol a szívóerő egy portartályba vezeti, majd ott a kimeneti szűrő fogva tartja a szennyeződést.

Kínai robotporszívók


A filmidézetet átköltve mondhatnánk, hogy a kínaiak már a nappaliban vannak. A valóság ugyanis ez. Ebben az esetben viszont nem kell sztereotípiákban gondolkoznunk a kínai szó hallatán. Az elmúlt években ugyanis olyan minőségi robotporszívókat állítottak elő, melyek méltán lehetnek alternatívái az nyugati cégek drágább modelljeinek.

Ebben a fejezetben két gyártót szeretnék bemutatni, akiknek a termékeit nyugodt szívvel ajánlom. Csupán a segítő szándék vezérel, nem reklámozni akarok, hiszen semmilyen érdekem nem fűződik hozzá.

A véletlenszerűen takarító robotok között kiváló alternatívát nyújtanak a kínai iLife cég robotporszívói. Viszonylagos alacsony áruk mellett erős felszereltséggel rendelkeznek. Például az iLife A4-es modellje két oldalkefével, főkefével, Hepa szűrési rendszerrel, közepes szívóerővel, lítiumion-akkumulátorral, hosszú üzemidővel, távirányítóval, időzíthetőséggel, olcsó alkatrész utánpótlással rendelkezik. Bizonyos modellek a porszívózás mellett felmosó funkcióval is bírnak. Rendelés esetén arra figyeljünk, hogy európai raktárral is rendelkező kínai eladót válasszunk, így megspóroljuk a vám és az áfa költségét. Vagy válasszuk a Gearbest webáruházat, ahol az utóbbi időben bevezették az EU Express szállítási módot, így pár dollárért cserébe szintén megspóroljuk a vám és az áfa költségét. Egyedül a garancia érvényesítése lehet nehézkes külföldi rendelés esetén, illetve a hazai szervízhálózat hiánya. Sajnos ez a rizikó a kedvező ár mellett.


Az iLife cég egyik legnépszerűbb modellje az A4

Fontos megemlíteni, hogy az Aldi áruházlánc az EasyHome néven árult robotporszívók terén szintén áttért az Ariete termékeiről a kínai iLife cég termékeire. Amely robotporszívókat ma az Aldiban látunk, kivétel nélkül az iLife cég átcímkézett termékei. Ezek kivételesen jó ajánlatok itthon, hiszen a nagyon jó felépítésű gépek mellé 3 év teljeskörű garanciát is kapunk, mindezt alig drágábban mintha Kínából rendeltük volna.
(A mostani robotporszívóm előtt fél évig használtam az Aldi RVC 5000-es robotporszívóját teljesen megelégedettséggel, ami az iLife A4-es modellje átnevezve.)

A másik kínai vállalat a szisztematikusan takarító robotok között kínál életképes alternatívát. Ez pedig a sokak által jól ismert cég, a Xiaomi első robotporszívója, a Xiaomi Mi Robot. LIDAR modullal rendelkezik, akárcsak a drágább Neato modellek. Nagy pontossággal méri fel a szoba területét, és kiváló alapossággal takarít. A rendelésnél szintén európai raktárat válasszunk.


Xiaomi Mi Robot

Bátran ajánlom a iLife/Aldi és Xiaomi gépét, kedvező áron juthatunk jól felszerelt gépekhez.

Melyiket válasszam?
Itt is, mint sok más esetben először a pénztárcánk fog határt szabni. Szisztematikus gépeket ugyanis csak 100.000 Ft felett fogunk találni. Ha fontos a szobáról szobára takarítás, a lakás feltérképezése, az önálló navigáció, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.
Lg, iRobot, Neato, Xiaomi, Samsung? Ezt már egyéni szimpátiánk és az elolvasott tesztek fogják eldönteni.


Ha beérjük a véletlenszerűen takarító modellekkel, akkor már több a választási lehetőségünk. Ha nincsen szőnyeg a lakásban, akkor elegendő lehet egy főkefe nélküli olcsóbb modell is, különösen, ha lehet rá extra törlőkendőt/mopot csatolni. Ha szőnyegünk is van, akkor mindenképpen főkefével szerelt modellt válasszunk. Háziállat esetén megfontolandó egy gumihengeres modell.

A nagy választékban ha lehetséges ragaszkodjunk minimum az oldalkeféhez, a lítiumion-akkumulátorhoz, figyeljünk arra, hogy biztosított legyen az alkatrész utánpótlás, a hazai szervizhálózat, és felhasználók pozitív visszajelzései. Kerüljük a nagyon olcsó, névtelen darabokat. Hagyjunk magunknak időt a kiválasztott modellek tesztjeinek átolvasására, YouTube videók megtekintésére. Ha ezeket betartjuk, akkor nagy csalódás már nem érhet bennünket.

Mennyire alapos egy robotporszívó?

Nagyon fontos leszögezni, hogy a robotporszívók képességeit a helyén kell kezelni. Hogy mennyire alapos, az sok esetben tőlünk függ. Az alapos takarítás ugyanis megkövetel némi munkát a részünkről, ez pedig a rendrakás. Széthagyott ruhák, játékok esetében a porszívó kerülgetni fogja ezeket, nagy eséllyel fel is teker valamit és megáll. A robot indítás előtt célszerű rendet rakni, ha lehetséges akkor a székeket felrakni az asztalra, kábeleket eltenni és biztosítani a robotnak, hogy minél több helyre eljusson. Ha ezt megtesszük, akkor jó hatékonysággal tud kitakarítani. Meglepő, hogy egy hagyományos porszívó használata után is mennyi szöszt képes összeszedni a robot a portartályába.

Hogy képes-e kiváltani egy hagyományos porszívót? Ha nincsen a lakásban szőnyeg, és biztosított a robot működéséhez a szabad út, akkor minimalizálható a hagyományos porszívó használata.

A gyakorlati tapasztalat alapján és egy átlagos magyar háztartást figyelembe véve mégis azt mondom, hogy kiegészíti és nem helyettesíti a porszívózást. Különösen szőnyeg esetében, ahol csak felületi tisztítást végez. Hosszú szálú, úgynevezett Shaggy szőnyegeken még ennyit sem, mert ebben még a legújabb modellek is elakadnak. Szőnyegen nem lehet elhagyni az alapos porszívózást, mely a szálak mélyebb rétegeiből is kiszívja az allergén szennyeződéseket.

A robotporszívó tökéletesen kiegészíti és ritkítja a takarításunkat. A hagyományos társaikat nem váltják ki, de fenntartják a tisztaságot és a heti takarítás helyett elég 2-3 hetente porszívóznunk. Egy robotporszívó kis odafigyeléssel hatalmas segítség lehet a háztartásban.

Forrás: logout.hu

 
 
EGYPERCES - TRENDI KÜTYÜK levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd.
Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
 
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS     |     IMPRESSZUM
 

A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.