Szőlős-mascarponekrémes pite
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
Omlós tészta, lágy, habos krém és mézes párolt szőlő. Egy falat ősz!

https://services.maxima.hu/upload/images/55063/szolosmascarponespite_small.jpg

Hozzávalók

egy kb. 24 cm-es kerek formához
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál cukor
  • kevés hideg víz
  • A krémhez és a tetejére:
  • 3 dl tej
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 6-8 dkg porcukor ízlés szerint
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl habtejszín
  • 25-30 dkg szőlő
  • 1 evőkanál méz

Elkészítés

A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vékony körré nyújtjuk, és kibéleljük vele a kivajazott piteformát. A szélén körben levágjuk a felesleget, az alját megszurkáljuk villával. A tésztára sütőpapírt borítunk, sütőbabot szórunk rá. 180 °C-ra előmelegített sütőben vakon sütjük 15 percet. Ezután eltávolítjuk a babot a papírral együtt, és további kb. 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük a tésztát. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez 2 dl tejet felteszünk forrni. A maradék tejben simára keverjük a pudingport, majd a tejhez csorgatjuk, és sűrű pudinggá főzzük. Lehúzzuk a tűzről, letakarjuk, és néhányszor átkeverve hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt pudingba kézi robotgéppel beledolgozzuk a kétféle cukrot és a mascarponét. A hideg tejszínt habbá verjük, majd spatulával a krémbe forgatjuk. A kihűlt pitetésztára halmozzuk, elsimítjuk.

A szőlőt megmossuk, leszárazzuk, félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. Finom, édes, puhább szőlőt válasszunk, akár többféle maradékból is készíthetjük, mint most én. Lábasba szórjuk, rácsorgatjuk a mézet, és alacsony lángon összeforgatjuk. Hagyjuk a mézet felolvadni, és még pár percet pároljuk. Ezután megvárjuk, hogy a gyümölcs kihűljön, és a pite tetejére halmozzuk. 

Forrás:izeselet.hu

https://services.maxima.hu/upload/images/55063/468x60_3.jpg
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.