Így töltsd fel az új telefonodat, hogy sokáig tartson az akkumulátora
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
Az új telefonnal kapcsolatban a legelső kérdés, ami felmerül, hogy hogyan kell helyesen tölteni. Erről rengeteg tévhit kering az interneten.

Az első ilyen, hogy az akkumulátort első használatnál érdemes teljesen feltölteni, aztán teljesen lemeríteni. Jobban értesültek azt is tudják, hogy a 100% elérése után még hány óráig kell a töltőn hagyni a telefont, hogy a legtöbbet hozzuk ki az akkumulátorból. Nos, ebből a modern lítium-ion akkumulátorokra már semmi sem igaz. Bár a régebbi típusú akkumulátoroknál valóban létezik az úgynevezett memória effektus, ami miatt az akksit muszáj néha kalibrálni, ez a lítium-ion akksiknál annyira nem érvényes, hogy inkább akkor járunk jól, ha nem töltjük fel és nem is merítjük le teljesen.

Túltölteni és túlmeríteni az akksit amúgy nem is tudnánk, hiszen ha a töltés eléri a 100%-ot, a töltés automatikusan megszakad, a másik végletnél pedig a telefon még azelőtt kikapcsol, hogy teljesen kifogyna az akkumulátor. A Cnet szerint viszont ezeket a szélsőségeket még megközelíteni sem érdemes: ha igazán kíméletesen akarunk bánni az akkumulátorral, érdemes már 30%-os töltöttségnél töltőre dugni a mobilt, és 80% környékén levenni. A kettő más-más okra vezethető vissza. Míg az akkumulátor teljes feltöltése azért ártalmas, mert nagyjából 80% felett a magasabb feszültség már túlzott igénybevételnek teszi ki az akkumulátort, addig a lemerült akkumulátorban olyan kémiai folyamatok indulhatnak el, amik hosszútávon lerövidítik az akkumulátor üzemidejét.

Ebből következik, hogy a gyorstöltés semmivel sem ártalmasabb az akkumulátorra nézve, mint a sima töltés. Bár a 18, 25 vagy akár 45 wattos gyorstöltők jóval gyorsabban tudják feltölteni a telefonunkat, viszont az utolsó 10-20%-ra a töltés sebessége lényegesen visszaesik. Ezt a gyártók éppen azért csinálják, hogy a kritikus tartományban ne tegyék ki indokolatlan igénybevételnek az akksit.

Még néhány dolog, amire érdemes figyelni:
  • Az akkumulátort a meleg is károsíthatja, így érdemes elkerülni, hogy a telefon huzamosabb ideig 30 Celsius-fokos vagy ennél is melegebb környezetben legyen.
  • A nem gyári töltőktől viszont nem kell félni, egészen addig, amíg nem sérültek. Ezek a töltők általában valamivel lassabban töltik a telefont, de nem ártalmasak az akksira nézve.
  • És hogy szabad-e töltőre dugva használni a telefont? Bár sok legenda kering arról, hogy a töltőre (pláne a gyorstöltőre) tett telefon kigyulladhat vagy megrázhatja az embert, és a logika is azt diktálná, hogy amikor az akksi amúgy is eléggé felmelegszik a töltéstől, ne melegítsük még tovább, ám a szakértők és a gyártók egybehangzó véleménye szerint a töltés közbeni használat nem árt a telefonnak.
Forrás:raketa.hu
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.