Itt a nagy bejelentés: beszállt a magyar állam a Telenorba
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
25 százalékot szerez az Antenna Hungária a mobilszolgáltatóban. Ezzel a magyar állam egy újabb kísérletet tesz a mobilpiacon való megjelenésre, ami korábban többször is kudarcba fulladt.

https://services.maxima.hu/upload/images/55368/telenor_logo.jpg

A PPF Csoport és az Antenna Hungária csütörtök délután bejelentette, hogy az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25 százalékát. Igaznak bizonyultak tehát a korábbi, a nyáron megjelent sajtóhírek, hogy a Telenorba az 5G pályázat lebonyolítása során beszáll a magyar állam.

Az Antenna Hungária a Telenor Magyarország mellett a Telenor Real Estate 25 százalékát is megszerzi a közlemény szerint.

Új holdingcéget hoznak létre

A PPF közölte: meggyőződése, hogy ezzel a Telenor Magyarország megerősíti és magasabb szintre emeli a két cég, a Telenor Magyarország / Telenor Real Estate és az Antenna Hungária közös tevékenységében rejlő lehetőségeket, és egyben lehetővé teszi a közös stratégiai szinergiák érvényesítését. A partnerek egy új holdingot hoztak létre, amely vegyesvállalatként működik a PPF Csoport 75 százalékos és az Antenna Hungária 25 százalékos tulajdonában.

„Az ügylet megerősíti a piaci pozíciónkat ezen az érett és egyben erős versenyt mutató piacon, ugyanakkor bizonyítéka annak is, hogy a PPF közepes méretű távközlési cégként hosszú távon elkötelezett a közép-kelet-európai régió iránt” – mondta Ladislav Bartonicek, a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős részvénytulajdonosa.


Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária elnök-vezérigazgatója hozzátette:

„A közös stratégiai szinergiák kihasználása lehetővé teszi az Antenna Hungária és a Telenor számára, hogy még jobb és komplexebb szolgáltatásokat nyújtsanak a magyar lakossági média és telekommunikációs piacon, valamint az üzleti partnereik számára”.


Az állam megjelenése után is helyén marad a Telenor eddigi menedzsmentje

A Media1-hez is eljuttatott közlemény szerint Telenor Magyarország üzleti működését továbbra is a PPF irányítja, a cég menedzsmentje és vezetősége változatlan formában folytatja munkáját. Az Antenna Hungária stratégiai partnerként egy-egy főt delegál az új holding igazgatóságába és felügyelőbizottságába, valamint egy-egy megfigyelőt a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate igazgatóságába és felügyelőbizottságába.

A PPF Csoport 2018 júliusában vásárolta meg a Telenor távközlési leányvállalatait Magyarországon, Bulgáriában, Montenegróban és Szerbiában. A PPF Aréna 1 Közép- és Kelet-Európa egyik vezető távközlési csoportja, amely magába foglalja a PPF telekommunikációs érdekeltségeit – a CETIN-t, a cseh O2-t és a Telenor CEE-t.

A PPF Csoport több piaci szegmensben végez befektetői tevékenységet, például a pénzügyi szolgáltatások, a távközlés, a biotechnológia, az ingatlanpiac és a gépipar területén. A PPF számos országban van jelen Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában, és 45 milliárd eurót meghaladó vagyoni érték felett gazdálkodik (2018. decemberi adatok alapján).

Harmadjára próbálkozik az állam a mobilpiacon

A mostani egyébként nem első próbálkozása a magyar államnak, hogy megjelenjen a mobilpiacon. Az Orbán-kormány korábban egy saját mobilszolgáltató céget is létrehozott korábban, de a Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Villamos Művek által létrehozott MPVI Mobil Zrt. cég, miután milliárdokat elégetett érdemi tevékenység nélkül, 2013-ban megszűnt. Ilyen próbálkozás volt a szintén állami Magyar Posta részéről is, de a Postafon nevű, a Vodafone-nal közösen nyújtott szolgáltatás is megszűnt, igaz, az NMHH szolgáltatókereső honlapján még évek múlva is ott szerepelt, és éppen a Media1 érdeklődésére vették le idén augusztusban.

A PPF épp most vásárol médiacéget

A héten a PPF Csoport egy másik fontos bejelentést is tett: felvásárol egy nagy médiavállalatot: a cseh cégcsoport lesz a Central European Media Enterprises (CME) tulajdonosa, az amerikai AT&T helyett. A PPF 2,1 milliárd dollárt fizet a CME-ért, melyen keresztül övé lesz például Románia legnépszerűbb csatornája, a Pro TV is.

Arról, hogy a Telenor állami résztulajdonba kerülhet, idén július közepén jelentek meg az első sajtóhírek.

Forrás:media1.hu
468x60_3.jpg
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.