Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a teraszból télen?
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
A világ egyik legjobb érzése, mikor egy kellemes nyári reggelen egy csésze kávé társaságában kiülünk a teraszra, és figyeljük az ébredező természetet. Sajnos ezeknek a reggeli rituáléknak most egy darabig búcsút kell intenünk, hiszen megérkezett az ősz, innen pedig már csak egy karnyújtásra van a tél.

Ahhoz viszont, hogy teraszunk jövő nyáron is optimális állapotban legyen, itt az ideje nekilátnunk a téliesítésnek. Segítünk, hogy mire kell odafigyelned!

Vigyázz az alapokra!

Ha a terasz kültéri burkolata nem a megfelelő, időtálló anyagból készült, akkor előfordulhat, hogy a fagy, a hideg és a víz kikészíti az anyagot, tavaszra pedig nem túl esztétikus látvány fogad bennünket. Sokan úgy gondolják, hogy a burkolat letakarása egyszerűen és gyorsan megoldja a problémát. A valóságban sajnos ezzel csak többet ártunk, mint használunk, ugyanis ha a padlóburkolat nem tud szellőzni, elszaporodhatnak például a gombák, emiatt a burkolat gyorsabban tönkremehet. A legjobb, amit tehetünk, ha már tervezéskor kellő figyelmet fordítunk az ideális kültéri burkolat kiválasztására.

Külső takarás a hideg ellen

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb megoldása a terasz ponyvával történő téliesítése. Ezek a ponyvák védő és takaró funkcióval rendelkeznek, családi házak erkélyeire és teraszaira is testre szabhatóak. A ponyvák igazán sokoldalúak. Elsődleges céljuk a terasz használhatóságának növelése. Megfelelő ponyvás kialakítással a terasz télen is közkedvelt helyiség maradhat. A ponyva megvédi a teraszon tartózkodókat az esőtől, hidegtől, széltől, így télen sem kell kihasználatlanul hagynod otthonod ezen részét.
Ezen túl a ponyva a terasz, vagy az erkély számára védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. Segít, hogy a kültéri burkolat hosszú időn keresztül megőrizze kifogástalan állapotát.

Egy fokkal drágább megoldás az üvegpanelek alkalmazása. Ezek szintén kellő védelmet nyújtanak az időjárással szemben, így nem kell féltenünk teraszunkat a téli időben sem. Ezek általában keret nélkül csatlakoznak egymáshoz, így esztétikusan néznek ki, illetve nem takarják el a kilátást sem. A ponyvvának mindazontáltal vitathatatlan előnye, hogy könnyen leszerelhető. Ha nyáron közvetlenül élveznéd a kert szabadságát a teraszon is, a ponyvát könnyen leszerelheted.

https://services.maxima.hu/upload/images/56677/wintergarden2.jpg

Gondoskodj a fűtésről is!

Annak ellenére, hogy a teraszt lezáró külső réteg megvéd a széltől, a hideget nem tudja teljes mértékben kiküszöbölni. Emiatt például egy dermesztő téli reggelen kellemetlen lehet a mínuszokban ücsörögni. Ha több időt tervezünk itt tölteni, érdemes beszerezni néhány fűtőelemet is.
Ha a teraszfűtő berendezést keresünk, nézzünk körbe a gázos teraszfűtők, hőgombák között! Ezek igazán praktikus megoldást jelentenek, hiszen kellemes meleget sugároznak a helyiségbe. Másik nagy előnyük, hogy könnyen és gyorsan mozdíthatóak.
Vásárláskor figyelembe kell vennünk azt, hogy milyen méretű a teraszunk vagy erkélyünk, és ehhez passzoló teljesítményű fűtőelemet választani. Egy közepes teljesítményű darab például képes befűteni egy 20 négyzetméteres helyiséget, ugyanakkor ennél nagyobb terület felmelegítésére már érdemes többet is beszerezni.
Ma már igazán stílusos kivitelezésben is kaphatóak, így teraszunk dekoratív elemeivé válhatnak.

Ha ennél is többre vágynál…

Akkor alakítsunk ki egy télikertet! Manapság ismét virágkorukat élik, így rengeteg kivitelezési megoldás közül válaszhatunk. A tető például lehet hagyományos, de akár különleges üvegtető is, aminek köszönhetően egy tiszta éjszakán télikertünk kényelméből vizsgálhatjuk a csillagokat. Az ajtókat tekintve a tolóajtós és harmonikaajtós változatok a legnépszerűbbek. Ha hőszigetelt, akkor akár a nappalival is felveheti a versenyt, és megfelelő ablakfóliával a biztonsági kockázata is lecsökkenthető.

Üvegfelületeinek köszönhetően rengeteg fény tud beáramlani a helyiségbe, ezáltal hangulatunkra is jó hatással van. Arról már nem is beszélve, hogy növényeink is imádni fogják!
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.