A legfontosabb okosotthonos trendek és kiegészítők 2020-ban
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
Miközben mindennapi életünkben minden okosodik és automatizálódik körülöttünk, egyfajta természetes folyamatnak tekinthetjük, hogy saját kényelmünk és komfortunk érdekében már otthonaink is egyre több ilyen tulajdonsággal rendelkeznek a különféle berendezések által. Az építőiparban tehát egy minden eddiginél nagyobb szegmens van kibontakozóban az okosmegoldásokra koncentráltan, miközben a folyamatos technikai fejlődésnek hála ma már nemcsak egy-két termékcsoport, hanem komplett csomagok kínálnak átfogó rendszereket egy ingatlan teljes automatizálására.

Az otthonközpontú okosmegoldások azon túl, hogy elképesztő fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években – mindemellett pedig folyamatosak az innovatív újdonságok –, ma már szezononként komplett trendeket lehetne meghatározni. Ezen a téren nyilvánvalóan a tulajdonosok ízlése legalább annyira fontos, mint az egyes termékek vagy szisztémák elérhetősége, ugyanakkor már most tisztán körvonalazódnak azok a trendek, melyek 2020-ban a leginkább jellemzik majd az okosotthonokat. Ezek közül válogattunk össze az alábbiakban néhány fontosabb újdonságot.

https://services.maxima.hu/upload/images/58755/okosotthon-trendek-lakaskultura.hu_.jpg

Kommunikáció az okosotthon részegységei között


A modern technológia kifejezetten fejlettnek tekinthető az okosotthonok egyes részegységeinek független működtetésében, de az összekapcsolódások tekintetében még vannak hiányosságok. Léteznek ugyan komplett zárt rendszerek, de ha 4-5 év múlva bővíteni szeretnénk őket – ami a folyamatos fejlődés miatt egyáltalán nem elképzelhetetlen –, akkor súlyos korlátokba ütközünk. Emiatt lényeges, hogy leendő okosotthonunkhoz olyan nyitott, de stabil szisztémát válasszunk, mely rugalmas, gazdag a funkciókban és a későbbiekben bátran bővíthető újabb egységekkel.

Az ilyen okosotthon rendszerek lehetőséget adnak arra, hogy részegységenként építsük fel belőle egy nagy egészet, ezáltal kezdhetünk a fűtés automatizálásával, majd utána folytathatjuk az árnyékolástechnikával, és ha a technológia eljutott arra a szintre, akkor 4-5 év múlva a világítással vagy a biztonsági rendszerrel zárhatjuk. A jó okosotthonos rendszeren belüli bővíthetőség ráadásul nemcsak az egyes részegységekre, hanem a központi vezérlő folyamatos cseréjére is érvényes, így ha az Amazon Alexája nem vált be, egyszerűen leválthatjuk egy Apple HomeKit-re vagy más egyéb termékre. A rugalmasság és a jövőállóság tehát minden okos ingatlan kiépítésekor fontos szempont az alaprendszer tekintetében.

LG ThinQ mesterséges intelligencia a valóban intelligens otthonokért

Minden egyes okosotthon rendelkezik egy központi aggyal, melyhez ma már egyre fejlettebb mesterséges intelligenciák tartoznak. Noha ijesztően hangozhat, de ezeket az MI-ket bizonyos tekintetben ma már szabadon eresztik a programozók, így képesek arra, hogy folyamatos tanulással tegyék egyre fejlettebbé és hasznosabbá önmagukat, mígnem elérik azt a szintet, amivel teljesen képesek idomulni hozzánk. Az okosotthonok automatizált vezérlését ellátó mesterséges intelligenciák fejlesztésének jelenleg az LG az egyik éllovasa, akik a ThinQ technológiával igencsak magasra tették a mércét.

A CES 2020 szakkiállításon bemutatott újdonság ugyanis nemcsak az okosotthon kezelésére ideális, de mindemellett arra is, hogy folyamatosan igényeinkhez igazítsa a különféle berendezési tárgyakat. Nyilván a rendszer csak csatlakoztatható elektronikai eszközökkel működőképes, de például egy mosógép esetén nemcsak szimpla mosást indíthatunk hangutasítással, hanem ugyanígy jelezni tudja majd az eszköz, amennyiben kevés a mosnivaló, esetleg nem olyan koszos a szennyes, és takarékosabb programot ajánl a figyelmünkbe. Ugyanez működik a legtöbb otthoni eszközzel, így például egy okostévét bekapcsolhatunk hangvezérléssel, és rögtön az ízlésünkhöz igazodó műsorokat vagy filmeket ajánl a figyelmünkbe, ami a futurisztikus megoldások jelenlegi legmagasabb szintje.

SimpliSafe rendszer okosotthonunk biztonságáért

A lakásbiztonság egyre több tulajdonos számára jelent fontos szempontot, és ha egy komplett rendszerrel szeretnénk biztosítani az ingatlan protekcióját, nem innen-onnan összeválogatott elemekből – hiszen számtalan gyártó kínál egymással kompatibilis, kiválóan működő megoldásokat –, akkor a SimpliSafe rendszer az egyik legjobb választás lesz. A szisztéma harmadik generációja az idei CES expón mutatkozott be, és a legkülönfélébb hardverelemekkel biztosítja – összesen nyolc érzékelővel –, hogy otthonunk maximális védelmet kapjon, ezáltal képes érzékelni az illetéktelen zárnyitást, a nyílászáró sérülését, de beépített füstjelzője révén egy esetleges lakástűznél is jelez.

A legtöbb házi biztonsági rendszerrel ellentétben a SimpliSafe 3.0 nem igényel külön szerződést, önmagában is teljes értékű védelmet kínál kapcsolódó központi aggyal és okostelefonos kalibrációval, ami nagy előnyt jelent a Ring, a Nest, az ADT vagy a Vivint hasonló biztonsági megoldásaihoz viszonyítva, melyek kapcsolódó szolgáltatás nélkül gyakorlatilag nem, vagy csak korlátozottan működtethetők.

Xiaomi árbajnok okostermékek

A Xiaomi nevét a legtöbben az okostelefonokkal ismerték meg, azonban a ma már Magyarországon is átfogó termékkínálattal rendelkező gyártó nagyon hamar meg tudta vetni a lábát az okosotthonokban használatos eszközök piacán is. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy kiváló technológiai hátteret és minőséget kínálnak, méghozzá verhetetlenül alacsony árakon, többnyire kiváló integrációs lehetőségekkel, ami bizonyos berendezési tárgyak esetén nagyon fontos.

Mivel nagyon széles termékkínálattal büszkélkedhetnek, ezért csak érintőlegesen emelnénk ki néhány hozzájuk kapcsolódó okoseszközt a sorból, melyek elengedhetetlenek lehetnek egy okosotthon komplett automatizációjához. Ott vannak például a különféle tudással és teljesítménnyel rendelkező robotporszívók, a légtisztító berendezések, a fogkefék, a különféle szenzorcsomagok, a biztonsági kamerák, de a gyártó kínálatában még okos rizsfőzőt is találhatunk.

Ecobee okostermosztát otthonunk intelligens hűtéséért és fűtéséért

A maximális komfort eléréséhez elengedhetetlen ma már egy megfelelő okostermosztát beüzemelése, melyre kiváló alternatívát nyújt az Ecobee, ami egy WiFi-alapú okostermosztátként képes a fűtés- és hűtésrendszer teljes szabályozására – akár hang alapú parancsszavakkal is. A szerkezet magától feltérképezi az adott helyiség hőmérsékletét, és előre meghatározott feltételek alapján folyamatosan szabályozni tudja a környezeti értékeket a maximális komfortszintünk biztosításáért. A szerkezet ráadásul Amazon Alexa, Google Assistant és Apple Siri támogatással is büszkélkedhet, így elég lesz csak annyit szólni: „fázunk”, és az okostermosztát rögtön teszi majd a dolgát.

Philips Hue okoségők a komfortos és költséghatékony világításért

A Philips hosszú évek óta a legfontosabb név az okosotthonokba szánt automatizált világításrendszerek kidolgozásában, a Hue izzók, lámpatestek és fénycsíkok pedig igazán különleges lehetőségeket kínálnak ahhoz, hogy korábban elképzelhetetlen lehetőségek várjanak ránk a lakásvilágítás témakörében. A folyamatosan a környezethez igazodó fényerősséggel például rengeteget spórolhatunk, a kapcsolódó okostelefonos applikáció beállítási lehetőségei biztosítják az igényeinkhez igazított fényviszonyokat, miközben a különféle intelligens funkciók egészen új lehetőségeket hozhatnak az életünkbe. Fényjelzés, ha csengetett valaki? Figyelmeztető villogás, ha elkészült a sütemény vagy a mosás? Csak a kreativitásunk szabhat határokat egy ilyen okos világításrendszernek.
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.