4 tipp, hogy ízléses legyen a tapétaválasztás
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
A tapéta egy stílusos, olcsó és praktikus eszköz, akár lakásdekorációról, akár lakberendezésről, akár felújításról van szó. Annyiféle szín, minta és méret közül választhatunk, az anyagokról már nem is beszélve, hogy ember legyen a talpán, aki el tud igazodni közöttük. Nem elég azt eldönteni, hogy nekünk melyik tetszik, és melyik nem. Tudnunk kell, hova szeretnénk tenni, milyen hatást szeretnénk elérni, és azt sem árt, ha előre eldöntjük, hogy milyen speciális igényeknek kell megfelelnie a tapétának. Négy egyszerű szempont segít, hogy ne érjen minket csalódás.

1. szempont: a helyiség fekvése

Sokan nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget, pedig az égtájaknak is jelentős szerepe lehet abban, hogy milyen színű tapétát illik az adott szobába, mivel egy napos, déli fekvésű szobában már mutat jól, mint egy északi fekvésű, hűvösebb, sötétebb helyiségben. A szakértők azt tanácsolják, hogy az északi oldalon lévő helységekbe világos árnyalatú tapétát válasszunk, például fehéret, krémszínűt vagy sárgát, a déli fekvésűnél pedig világoszöld, tengerkék vagy éppen szürke árnyalatok közül válogassunk. A nyugati helyiségekbe a piros, narancs és sárga színűeket is bátran tehetjük, míg keletre néző szobákban pasztellszínek mutatnak jól.

https://services.maxima.hu/upload/images/59050/lakaskultura1.jpg

2. szempont: mi mutat jobban, a mintás vagy az egyszínű?

A szín kiválasztása után a minta sem egy elhanyagolható tényező. Sokan nem is gondolnák, hogy a tapéták a mintákon és a színeken keresztül alkalmasak arra, hogy a lakás térérzetét megváltoztassák. A megfelelő minta a beáramló fény mennyiségétől függően nem csak a hangulatot tudja befolyásolni, hanem a helyiség arányait, sőt még a közérzetünket is. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minta mellett döntünk. Azon túl, hogy nekünk tetszenek, mondjuk a hatalmas piros pipacsok, nem biztos, hogy a falra téve ugyanígy fogjuk érezni, főleg egy apró szobában.
Persze nem kell lakberendezőnek lennünk, hogy jól válasszunk. Néhány alapszabályt kell csak szem előtt tartanunk, és nem fogunk rosszul választani. A kicsi szobákban inkább az apró mintás vagy csíkos tapétát részesítsük előnyben, mivel ezek tágítani fogják a térérzetünket. A nagyobb helységekben szinte bármilyen minta mehet, csak az ízlésünk és a fantáziánk szabhat határt. Persze itt is figyelnünk kell a harmóniára, mert bizonyos színek és minták kombinálásánál nincs akkora belső tér, ami elfogadhatóvá tenné őket.

3. szempont: a fény mennyisége is kulcskérdés a jó tapéta megválasztásánál

A fény nagyban befolyásolja, hogy milyen érzete van egy helyiségnek. Ahol sok a fény, legyen akármilyen pici is egy szoba, jóval nagyobbnak érezzük, és persze ez fordítva is igaz. A kevés fény komorrá és barátságtalanná tehet egy helyiséget, még akkor is, ha maga az alapterülete ezt nem indokolja. A beáramló fény mennyiségét figyelembe véve, a világos szobákba bátran tehetünk sötétebb, komorabb színeket is, akár az összes falra. Nem kell félnünk, hogy összenyomja a teret, mert a beáramló fény ezt az érzetet meg fogja akadályozni.
A sötét színek kedvelőinek azonban óvatosnak kell lenniük. Ha kevés az ablak, vagy olyan tájolású a szoba, hogy csak ritkán éri fény a sötét tapétával komor barlanggá is változtathatjuk a teret. Ilyen helyiségekben inkább a világos, meleg színek használatára kell törekedni, hogy a térérzet jobb legyen. Ha mégis ragaszkodunk a sötét tapétához, akkor azt maximum egy falra, vagy csak csíkok formájában alkalmazzuk. A fények, a színek és a minták kombinálásával csodákat érhetünk el, de ugyanilyen könnyen tönkre is tehetjük az otthonos hangulatot.

4. szempont: a tapéták anyaga sem mindegy

A tapéták anyaga már csak azért sem elhanyagolható, mert előfordulhat, hogy speciális igényeknek kell megfelelnie. Ma már a konyhába vagy a fürdőbe is lehet tenni tapétát, de ilyen helységekbe csak olyat érdemes, ami jóval ellenállóbb, mint egy papírtapéta. Máskor a variálhatóság a cél, ebben az esetben a lehúzható verziót érdemes választani, mert már ilyen is van. De az is lehet, hogy azt kell strapabírónak lennie, mert a gyerekek szobájába szánjuk. Mielőtt nekiállunk tapétát keresgélni, döntsük el, milyen igényeknek kell megfelelnie, így az anyagát könnyen meg tudjuk határozni. Ezután jöhet a szoba mérete és a fény mennyisége, majd a minta megválasztása. Ha ezeket szem előtt tartjuk, garantáltan ízléses és otthon lesz a helyiség.
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.