Amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!
Egy több ezer éves női titok


A női kelléktár legfontosabb darabja, érzéki, csábító, és sosem megy ki a divatból. De vajon honnan ered a népszerűsége?

A vörös rúzs megítélése az évek folyamán folyamatosan változott. Volt, amikor az előkelőség szimbóluma volt, máskor dívák ajkát ékesítette, de olyan is előfordult, hogy inkább csak közönségesnek tartották.Rúzstörténelem

Legtöbbször az ókori mezopotámiai nőket szokták emlegetni, mint akik feltalálták és viselték a rúzst, majd zúzott drágakövekkel díszítették az ajkukat. Kicsivel később az ókori rómaiak körében is kifejezetten népszerű volt ez a szépségeszköz, leginkább a felső osztály kiváltságának számított. Az egyiptomiak is követték a divatot, beleértve Kleopátrát, aki állítólag porrá zúzott hangyákat és bogarakat kevert össze méhviaszban, hogy pirosra fesse az ajkát. Az 1500-as évek közepén a rúzs népszerűsége alábbhagyott, a felső osztály körében nem illett viselni, leginkább a prostituáltak és az alacsonyabb osztályú nők védjegyének tartották. I. Erzsébet angol királynő aztán újra divatba hozta, sápadt fehér arcához gyakran viselt világosbíbor rúzst. Az 1770-es évek környékén a vörös ajkak ismét a vita középpontjába kerültek, amikor a brit parlament elfogadott egy törvényt, amely kimondta, hogy a kifestett nők boszorkányok, akik ezzel próbálják rávenni a férfiakat a házasságra.A sminket ebben az időben egyfajta megtévesztésnek tartották.

A késő 1800-as években aztán ismét fordulat következett be, a Sears Roebuck rúzsokat és pirosítókat kezdett árulni katalógusában. A vörös színt egy kármin nevű bogárból nyerték ki. A rúzst lelkesen viselték a színésznők is, akik sötétíteni szerették volna az ajkukat, hogy kitűnjön a fekete-fehér filmekben. 1915-ben Maurice Levy feltalálta a fémtubust, amely így jelentősen megkönnyítette a rúzs szállítását, ezt megelőzően ugyanis egyszerűen csak selyempapírba csomagolták őket.
Ezután a nők a rúzst bárhova magukkal vihették retiküljükben. Egy éven belül az olyan nagy szépségcégek is árusítani kezdték rúzsaikat, mint a Chane, Guerlain vagy Estée Lauder. Az 1940-es években már hihetetlenül kelendő volt, és az olyan cégek, mint a Maybelline, a Revlon és a CoverGirl megcélozta a 16 év körüli korosztályt. Az 50-es években szexi kiegészítője lett minden ruhadarabnak. Sikerében az is közrejátszott, hogy olyan sztárok viselték, mint Marilyn Monroe, Rita Hayworth és Ava Gardner.
A 60-as, 70-es években már megjelentek új, izgalmas árnyalatok is, és a vörös csupán egy maradt a sok szín közül. A legnépszerűbbek között voltak a pasztell és nude árnyalatok, emellett a punk mozgalom divatba hozta a lilát és feketét is. A 80-as, 90-es években aztán a vörös ismét a dobogó tetejére lépett, amikor a MAC bevezette első rúzskollekcióját, és a dögös szín Madonna kedvencévé vált. Bár időről időre feltűntek újabb és újabb színek, a vörös mindig is aratott a smink világában.

Forrás: lafemme.hu
 
 
EGYPERCES - HÖLGYKLUB levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd.
Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
 
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS     |     IMPRESSZUM
 

A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.