Amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!
Az évtized legjobb éve volt 2017


Elégedett a tavalyi évvel az Európai Központi Bank, csökkent a lakosság adósságállománya, javult a bankok jövedelmezősége, a gazdasági növekedés pedig rendkívül széles bázisú volt.

Az elmúlt két évtized legszélesebb körű, valamint az elmúlt tíz év leggyorsabb gazdasági növekedését produkálta 2017-ben az euróövezet – olvasható az Európai Központi Bank jelentésében.
A tegnap közzétett éves áttekintés szerint az egyes euróövezeti országok növekedése közötti ütemkülönbség a gazdasági és monetáris unió kezdete óta mért legalacsonyabb szintre esett.
A jegybank kiemelte a 2,5 százalékos, szilárd alapokon nyugvó GDP-bővülést, amelyre jótékonyan hatott az erőteljesebb nettó kivitel, valamint az árukra és szolgáltatásokra fordított kiadások emelkedése.

Az energia és kisebbrészt az élelmiszerek drágulásának tudható be az infláció fellendülése, a drágulás üteme éves alapon 1,5 százalékos volt tavaly. A munkaerőpiac a pozitív gazdasági környezet és a sikeres gazdaságpolitikai intézkedések hatására javult, a foglalkoztatottság az év végére meghaladta a válság előtti szintet. Az EKB elégedett az euróövezeti bankrendszer fizetőképességével is. Egyrészt az elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutatók 2017 harmadik negyedére meghaladták a 14,5 százalékot, másrészt pedig további 119 milliárd euróval csökkent az övezeti bankok nem teljesítő hitelállománya.

Külön figyelmet szentelt az EKB a Target2-Securities (T2S) rendszerre való átállás sikerességének.
Ezzel a jegybank szerint a korábban erősen szétaprózott európai értékpapír-elszámolási piaci infrastruktúrában magas fokú integrációt sikerült bevezetni: 2017 októberének végétől 20 európai piacról 21 központi értéktár működött a T2S-ben. A platform átlagosan napi több mint 556 ezer tranzakciót dolgozott fel, ezek átlagos elszámolt értéke bő 812 milliárd eurót tett ki.

Forrás: vg.hu 
 
EGYPERCES - GAZDASÁG levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd.
Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
 
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS     |     IMPRESSZUM
 

A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.