Amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!
Mutass példát, járj szűrésre rendszeresen!


Napjainkban egyre inkább jellemző az egészségtudatosság, melynek eredményeként egyre többen tünetmentesen, megnyugvást keresve kérjük háziorvosunkat a különböző szűrővizsgálatok elrendelésére. Azonban még mindig sokan vannak, akik meghívóval vagy behívóval is hatalmas stresszként élik meg az egyes alkalmakat és emiatt elmulasztják a részvételt.


A vizsgálat elmulasztása mögött nagy valószínűséggel a következő tényezők állhatnak:

1. Bizonytalanság, információhiány

Nem vagyunk meggyőződve a szűrés tényleges hasznáról. Úgy gondolják, ha egyszer már rákról van szó, akkor az ember sorsán a baj korai felfedezése lényegében nem változtat. Ha ebbe jobban belegondolunk ez egy felelősség elhárító hozzáállás és meglehetősen mellőzi a tudatosság szempontját.

2. Szégyenérzet

Magától értődően a nőgyógyászati kenetvétel és a mammográfiás vizsgálat az, amely súlyosan sérti a nő intim szféráját. Sokan érzik a vizsgálatot szégyenletesnek és méltóságrombolónak. Ez sajnos minden nőgyógyászati vizsgálatok velejárója, azonban megfelelő orvos – beteg kommunikációval, a szakember megfelelő metakommunikációjával sokat lehet javítani azon, hogyan élheti meg a páciens a vizsgálatot.

3. Félelem

"Csak keresem magamnak az aggodalmat és a bajt!", "Jobb, ha nem tudom, hogy beteg vagyok!" – mondatokkal nyugtatjuk magunkat, pedig a rák diagnózisa korántsem jelenti azt, hogy nincs esélyünk a túlélésre. Annál is inkább, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy annál nagyobb az esély, minél előbb felfedeznek egy lehetséges elváltozást. Törekedjünk tudatosságra!

A tünetmentesség nem lehet indok a szűrővizsgálat elmulasztásának. Szűrővizsgálattal a célunk a korai felismerés, hiszen ez az egyik kulcsa a gyógyulásnak.

Forrás: egeszseg.hu

 
 
EGYPERCES - EGÉSZSÉG ÉS FITNESS levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd.
Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
 
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS     |     IMPRESSZUM
 

A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.