Amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!
Mit árul el az egészségedről nyelved állapota?


Amikor az ember csak egy kicsit is rosszul érzi magát, akkor olykor akaratlanul is észrevesz magán olyan tüneteket, amiknek valószínűleg semmi közük nincs állapotához. Fontos tehát tisztában lenni a test azon részeivel, amelyek valódi problémákról árulkodhatnak.

Testünk egyik ilyen része a nyelvünk. Habár különösen hangzik, meglehetősen sok tünet jelentkezik az ember nyelvének felületén, amelyek mind különböző egészségügyi állapotokat jelezhetnek. Normál esetben a nyelv egészséges rózsaszín színű és aprócska bimbókkal, úgynevezett papillákkal van tele. A szokatlan elszíneződések és kinövések súlyosabb problémák előjelei is lehetnek.


1. Fehér lerakódás a nyelven
A nyelven megjelenő fehér, krémszerű réteget a szájban termelődő élesztő okozza – ezt nevezik szájpenésznek. Habár bizonyos gombák és mikrobák szervezetünk természetes részét képezik, néha kontrolálatlanul elszabadulhatnak, komoly egészségügyi problémákat okozva ezzel. A szájpenészt általában az okozza, hogy a szájban nincs jelen elegendő azokból a baktériumokból, amelyek az élesztő mennyiségét szabályoznák. Ez gombás túltengéshez vezet, és leggyakrabban az antibiotikumok használatának egyik mellékhatásaként jelentkezhet. A szájpenész rendszeresebb nyelv- és fogmosással eltávolítható. Érdemes több probiotikumot tartalmazó ételt fogyasztani, amelyek segítenek visszaállítani a szervezet (és ezzel együtt a száj) bakteriális állományát.

2. Fehér pöttyös nyelv
Ha nyelved hegye kis fehér pöttyökkel van tele, akkor nagy valószínűséggel szintén szájpenésszel van dolgod. A már említett probiotikumok és a szájhigiénia ápolása segíthetnek megszabadulni tőlük. Ha a nyelv állapota nem javul, akkor mindenképpen keresd fel háziorvosodat.

3. Piros nyelv
Amennyiben nyelved piros színűvé válik, jó eséllyel összeszedtél egy Streptococcus fertőzést. Ha emellé kaparó, fájó torok is társul, akkor minél előbb egyeztess orvosoddal kezelésügyben. Ha a piros nyelv nem jár torokfájással, akkor a piros nyelv valószínűleg B-vitamin hiányra utal. Ezt egyszerűen több B-vitamint tartalmazó étellel kompenzálhatod.

4. Fakó vagy „kopasz” nyelv

Az egészséges nyelv láthatóan és érezhetően is egyenetlen a rengeteg apró papilla miatt, amik a felületén helyezkednek el. Ha túl simának vagy a megszokottnál sokkal fakóbbnak tűnik, akkor valószínűleg B12 vitaminhiányról van szó, vagy esetleg vaselégtelenségről.

5. Fekete „szőrös” nyelv
A talán leghátborzongatóbb látványt a fekete vagy barna „szőrös” nyelv kelti, amit a nyelv papillái körül kialakuló bakteriális túltengés okoz. Pánikra azonban semmi ok, mert könnyen és gyorsan megszabadulhatsz tőle! Akárcsak a szájpenész esetén, itt is fontos jobban odafigyelni a szájhigiéniára. Emellett ajánlott csökkenteni a cukros ételek fogyasztását, amik táplálékforrást jelentenek a nyelven elszabaduló baktériumok számára. A fekete nyelv a dohányzás egyik mellékhatása is lehet.

6. Lilás, kékes nyelv
Ha a nyelv ilyen színűvé változik, akkor a legtöbb esetben rossz keringés áll a dolgok mögött, azonban néha az idegrendszerben fellépő rendellenességek is okozhatják. Ha a probléma tartós, fordulj orvoshoz.

7. Hálós, csipkés nyelv
Ha a nyelven hálószerű minták vagy fehér csíkok jelennek meg, akkor Oral Lichen Planusról (OLP) van szó, ami az immunrendszer problémáira utal. Ez a gyulladásos betegség károsítja a szájüreg nyálkahártyáit. Az OLP általában a szájban fellépő fájdalommal is jár és előfordulhat, hogy nem csak a nyelve, hanem a szájon belül máshol is megjelennek ezek a fehér vagy piros foltok vagy csipkék. Ha az OLP tüneteit észleled magadon, akkor minél előbb fordulj orvoshoz, mert súlyosabb szövődményei is lehetnek.

8. Mély repedések
Habár a sekély csíkozódás nagyon gyakori a nyelveken, a mélyebb repedések immunrendszer-problémákra utalnak, és szakértői kezelésre szorulnak. Ezek a rések kiváló helyet biztosítanak ugyanis a szájban terjengő baktériumok számára.

9. Foltos nyelv
A véletlenszerű fehér vagy piros foltok a nyelven (amelyek gyakran egy kontinenseket ábrázoló térképre hasonlítanak) nem jelentenek semmilyen veszélyt, ugyanis általában túl forró, csípős, savas, hideg, stb. ételek vagy italok miatt alakulnak ki. Ezen kívül okozhatja őket a szájhigiéniai készítményekre való érzékenység és a dohányzás is.

10. Fájó kelések és puklik

Habár fájdalmasak és nagyon kellemetlenek, a nyelv oldalán kialakuló apró zavaró dudorok általában teljesen ártalmatlanok. Ezek a piciny kelések legtöbbször akkor alakulnak ki, amikor az ember véletlenül ráharap a nyelvére (például alvás közben), de okozhatja őket rendszeres súrlódás (például ha az ember fogai közé szorul egy ki nem pattogatott kukoricamag héja). A nyelven kialakuló kelések a legtöbb esetben szintén nem utalnak semmilyen problémára, és a foltos nyelvhez hasonlóan irritáló értelek miatt alakulnak ki. Ha ezek közül bármelyik nem tűnik el egy hét alatt, akkor érdemes megnézetni egy orvossal.

11. Nagyméretű nyelv

A gyerekeknél gyakrabban jelentkező szokatlanul nagy nyelv (Macroglossia) általában pajzsmirigy-alulműködésre utal. Ezzel a problémával mindenképpen érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni.

12. Kicsi, vékony nyelv
A megszokottnál kisebb nyelv a kiszáradás egyik biztos jele. Sok esetben ez egyszerűen orvosolható a napi vízbevitel növelésével. Ha a probléma ennek ellenére továbbra is fennáll, kérj orvosi segítséget.

Forrás:vitalzone.hu 
 
EGYPERCES - EGÉSZSÉG ÉS FITNESS levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd.
Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
 
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS     |     IMPRESSZUM
 

A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.