Amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!
Milyen gyógyszereket tartsunk otthon?


Legyen szó akár hosszan fennmaradó állapotról, akár hirtelen fellobbanó, heveny betegségről, mindig kényelmesebb, ha minél előbb úrrá lehetünk a bajokon. Éppen ezért tartunk otthon szinte mindannyian több-kevesebb gyógyszert. Ez önmagában még nem baj, sőt kifejezetten helyes, de alaposan meg kell gondolni, milyen készítményeket soroljunk be a házi patikánkba.

Gyakoriak a lázzal, hőemelkedéssel, fájdalommal járó betegségek, például influenza, nátha, vírusos és bakteriális fertőzések. A legfontosabb szerek közé tartoznak tehát a láz- és fájdalomcsillapítók. Számtalan gyógyszer létezik, de használatukhoz feltétlenül tudni kell, hogy nem vagyunk-e allergiásak az adott szerre (ismert és viszonylag gyakori például az Algopyrin-allergia), és milyen mellékhatásai vannak.

Általában tabletták állnak rendelkezésünkre, de gondolnunk kell a kisgyermekekre, csecsemőkre is, emiatt kúpok és folyadékok alkalmazása is szükséges lehet. A lázmérés elengedhetetlen, ehhez viszont lázmérőre is szükség van (bő arzenálja kapható, a fülben mérőtől kezdve a digitális homloktapaszig).

Balesetek, sérülések ellen

Gyermekeinkkel (de sajnos bizony velünk is) előfordulnak kisebb balesetek, sérülések, ezért jó, ha tartunk otthon tiszta kötszert, sebtapaszt, steril gézlapot és sebfertőtlenítő oldatot. Rovarcsípésekre és kisebb égésre, allergiás reakciókra gél formájában kapható szer, tanácsos, hogy ez is kéznél legyen.

Ismert allergiás betegségben fontos az állandó gyógyszerhozzáférés; ismert görcscsel járó (általában hasi) betegségekben, például epebántalmakban vagy vesekőnél hasznos lehet, ha van kéznél görcsoldó vagy például az emésztést elősegítő szerek. Ezek túlzott és rendszeres használata kerülendő, nem is tanácsos igazából az állandó házi patikánkba tenni őket.

Sajnos sok családban használnak altatókat és nyugtató szereket, de ezeknek, ha nem orvos ajánlotta, semmi keresnivalójuk a házi patikánkban.

Lényegében ugyanez tanácsolható például hasmenés és székrekedés esetén is. A hasmenés házi csillapítása gyakran igen káros a szervezetnek, ugyanígy a székrekedés elleni szerek rendszeres használata is hozzászokáshoz vezethet. Inkább forduljunk orvoshoz, ne legyenek ezek a szerek házi patikánk részei.

Forrás: vital.hu 
 
EGYPERCES - EGÉSZSÉG ÉS FITNESS levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd.
Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
 
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS     |     IMPRESSZUM
 

A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.