Amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!
A zöld tea tényleg csodákra képes


A tea, amely az örökzöld teacserje (Camellia sinensis) leveleiből készül, a második leggyakrabban fogyasztott, és a második legegészségesebb ital is a víz után. Több ezer fajtája és számos változata ismert, közülük kettő a legelterjedtebb: az asszám, és a kínai tea.

A tea minősége attól függ, hogy milyen levelekből készítik. Minél fiatalabb a tealevél, annál magasabb a benne található jótékony hatású ún. fenol vegyületek mennyisége, ezért akkor a legjobb, ha a legfiatalabb, virág- és levélrügyekből állítják elő.


Fekete-fehér-vörös-zöld

A tea színét a feldolgozás módja határozza meg. A tea lehet fekete (erjesztett), zöld (nem erjesztett) vörös (félig erjesztett) és fehér (kis mértékben feldolgozott). A fehér tea az egyetlen, amelyet nem kifejlett levelekből, hanem a még ki nem fakadt rügyekből készítenek. Neve abból ered, hogy a növény rügyeit ezüstös hártya borítja, amely a tea szárítása során kifehéredik.

A zöld, a vörös és a fekete tea kifejlett levelekből készül. A fekete és a vörös tea esetében a leveleket először megfonnyasztják, összesodorják, majd fermentálják. A folyamat során enzimek aktiválódnak és oxidáció kezdődik. Ezek eredményeképpen alakulnak ki a tea íz- és illatanyagai, amelyek meghatározzák élvezeti értékét. A vörös tea esetében a fermentálást félbeszakítják.


A zöld tea más, mint a többi
A zöld tea készítése során azonban nem történik fermentálás, a leveleket még frissen meggőzölik, így hatástalanítják az enzimeket. Ezáltal elmaradnak az oxidáció és a lebontás folyamatai. A teát ezután sodorják és megszárítják. Ez az eljárás segít megőrizni a tea eredeti zöld színét és természetes polifenol tartalmát. A zöld teát főleg Kínában és Japánban készítik. Gyakran illatosítják jázmin- és narancsvirággal, rózsával.

A tea ízét és színét a benne található csersavak is befolyásolják. A kelleténél nagyobb mennyiségben kioldódó csersavak fanyarrá teszik a teát és elnyomják a finom illóanyagok hatását. A tealeveleket ezért nem szabad főzni, csupán 3-5 percet forrázni, azt is fedett edényben, hogy az illó anyagokból minél kevesebb vesszen el.

A zöld tea fogyasztása élénkít, rendszeres fogyasztásának jótékony hatása évezredek óta megfigyelt tény. Hatásmechanizmusát az elmúlt évek során folyamatosan vizsgálták, az eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy a zöld tea kedvező hatása nagyrészt a benne található fenol vegyületeknek köszönhető. E vegyületek közül a katekid elnevezésű hatását tanulmányozták mélyrehatóan, és megállapították, hogy jelentős antioxidáns és gyulladásgátló hatással bír.

Ennek köszönhetően a zöld tea rendszeres fogyasztása kedvező hatású például:


a rosszindulatú daganatos betegségek;
a magas vérnyomás;
a szív- és érrendszeri betegségek;
a májbetegségek;
egyes idegrendszert érintő betegségek;
és ízületi gyulladások;
valamint a fogszuvasodás megelőzésé során.


Továbbá hatásos a gyomorfekély kialakulásában szerepet játszó Helicobakter pylori baktérium, valamint az influenza és a herpesz vírusai ellen is. Valószínűleg serkenti az immunrendszer működését, kedvező a vércukorszint szabályozására, valamint alkalmas a testtömeg csökkentésének elősegítésére is.
Megfigyelték a zöld tea idegrendszert védő hatását is. Ezért napjainkban is több kutatás foglalkozik a Parkinson- és az Alzheimer-kór kezelésében való alkalmazásának lehetőségeivel.
A kutatók szerint a zöld tea egészségre gyakorolt kedvező hatása magas polifenol tartalma mellett valószínűleg ásványi anyagokból, nyomelemekből és vitaminokból álló különleges összetételének is köszönhető.

A zöld teában található különleges vegyületek élettani hatásainak megismeréséhez még további kutatásokra van szükség, de az minden esetre elmondható, hogy a téli hidegben és a közelgő nyári hőségben is gyakran fogyasztott ital. Az pedig, hogy ennyire közkedvelt, kellemes aromájának és frissítő hatásának köszönhető.

Forrás: nosalty.hu

 
 
EGYPERCES - EGÉSZSÉG ÉS FITNESS levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd.
Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
 
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS     |     IMPRESSZUM
 

A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.