A fehérjediéták károsítják az ereket, és növelhetik a szívroham esélyét a friss kutatás szerint
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
Sokan választanak magas fehérjetartalmú diétát, amivel gyorsan lehet fogyni, és könnyedén megy az izomépítés is. Egy új tanulmányban azonban óva intenek.

https://services.maxima.hu/upload/images/57029/31596287_2425391_bcfbb2aa0b2f4af6d78c09a51504e6f7_wm.jpg

A magas fehérjetartalmú diétával köztudottan gyorsan lehet fogyni, és könnyedén megy az izomépítés is. Ám egy úgy tanulmány szerint ez az étrend megnövelheti a kardiovaszkuláris megbetegedések rizikóját.A magas fehérjetartalmú diétával köztudottan gyorsan lehet fogyni, és könnyedén megy az izomépítés is. Ám egy úgy tanulmány szerint ez az étrend megnövelheti a kardiovaszkuláris megbetegedések rizikóját.

- Nyilvánvaló pozitív hatása van súlycsökkenés tekintetében a magas fehérjetartalmú diétáknak, amiknek népszerűsége az elmúlt években egyre növekedett - jelent meg dr. Babak Razani, a Washington Egyetem professzorának nyilatkozata a Medical News Today oldalán. - Ám állatok tanulmányozása és különböző epidemiológiai kutatások szerint összefüggést lehet felfedezni a fehérjediéták és a szívbetegségek kialakulása között.

A fehérjediéták és a szívbetegség kapcsolata

Dr. Razani kollégaival górcső alá vette a problémát. Megvizsgálták, hogyan hat a magas fehérjetartalmú étrend az érrendszerre, befolyásolja-e közvetlenül az érrendszer működését, vagy sem. Az eredményeiket a Nature Metabolism magazinban publikálták.

Mivel a plakkok kialakulásában a szakértők elsősorban a zsírokat teszik felelőssé, a kísérlet során két csoportra osztottak egereket: az egyik felének magas zsír- és magas fehérjetartalmú étrendet szabtak ki, míg a másik fele magas zsír- és alacsony fehérjetartalmú étrendet követett. Az előbbi csoportban a kísérlet alatt az egerek napi kalóriaszükségletének 46%-át fehérjékből fedezték.

Meglepő eredmény született, a magas fehérjetartalmú diéta alatt nem csak az érszűkület gyakorisága emelkedett meg, de sokkal rosszabb egészségi állapotba kerültek, mint azok, amelyek magas zsír- és alacsony fehérjetartalmú étrendet követtek. Ugyan a sok fehérjét is fogyasztó egereknek nem növekedett a súlyuk a magas zsírbevitel ellenére sem, körülbelül 30%-kal gyakrabban fordult elő érelzáródás, mint a másik csoportban.

Megnövekedett a szívroham rizikója

Ezek a plakkok, érszűkületek, amik kialakultak, instabilak voltak, tehát vékonyabbak, és könnyedén leválthattak az érfalról, amivel megnövelik az esélyét az érelzáródásnak és egy esetleges szívrohamnak.

- Ez a tanulmány nem az első, ami bebizonyítja, hogy a magas fehérjetartalmú diétáktól plakkok alakulnak ki, csak jobban meg lehet érteni a folyamatot - mondta az professzor.

Az emlősök szervezetében található egy fehérvérsejtekből álló tűzfal, amik észlelik a plakkokat, és eltávolítják őket. Ám amikor képtelenek elvégezni ezt a feladatot, a fehérvérsejt elhal, és az arteriális plakkok tovább nőnek. Gyakorlatilag ez egyenes út a szívroham felé.

Milyen fehérjék "veszélyesek"?

Kettő aminosav, a leucin és az arginin játsszák a legnagyobb szerepet a fehérvérsejtek pusztulásában. Ez a felfedezés iránymutató lehet abban, milyen ételeket érdemes kerülni.

- Ezek az aminosavak főleg a vörös húsokban találhatóak. Ám mindenképpen további kutatásokat igényel a felfedezés, amiben specifikusabb fehérjéket lehet megvizsgálni. A sejthalál kulcsfontosságú, ha meg lehetne állítani, nem lenne instabil a plakk. A problémakör további vizsgálatával hatékonyabb kardiovaszkuláris kezeléseket lehetne kifejleszteni.

Szívbarát étrend, ami fogyni is segít


Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

Forrás:femina.hu
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.