6 JEL, HOGY NEM ESZEL ELÉG SZÉNHIDRÁTOT
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
SOKAN “HIZLALÓ” ELLENSÉGKÉNT TEKINTENEK RÁ, PEDIG NEM MINDEN SZÉNHIDRÁT KÁROS AZ EGÉSZSÉGRE! A KÖVETKEZŐ INTŐ JELEKRE ÉRDEMES FIGYELNED, MERT EZEKBŐL KIDERÜL, HA KEVÉS SZÉNHIDRÁTOT FOGYASZTASZ.

Bár a szénhidrátok a testünk fontos energiaforrásai, sokan mellőzik a fogyasztását – pedig nem kéne, hiszen nem minden szénhidrát káros.

Alapvetően kétféle szénhidrátot különböztetünk meg: az „egészségtelen” egyszerű szénhidrátokat (krékerek, fehér lisztből készült péktermékek, édességek, tésztafélék), melyek gyorsan felszívódnak és hirtelen megemelik a vércukorszintet; valamint az „egészséges” és rostban dús, komplex szénhidrátokat (teljes kiőrlésű péktermékek, zöldségek, gyümölcsök, babfélék), melyek lassan szívódnak fel, sokáig látnak el energiával, nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, ezzel hozzájárulnak a szervezetünk egészségéhez.
Amennyiben az utóbbiból nem fogyasztasz eleget, sokkal többet ártasz a magadnak, mint gondolnád – a segítségünkkel viszont időben felismerheted a szénhidráthiány intő jeleit és következményeit!

1. KELLEMETLEN LEHELET

Ha nem viszel be elég szénhidrátot a szervezetedbe, a tested a már meglévő fehérje- és zsírkészletedből fog gazdálkodni és energiát nyerni. Ezt a folyamatot ketózisnak nevezzük, mely a keto-diéta alapja is egyben. A diétát csak előzetes orvosi konzultációval érdemes alkalmazni, egyik mellékhatása pedig a kellemetlen lehelet.

2. INGERLÉKENYSÉG

Az amerikaiak egy külön szót is alkottak az éhség miatt kialakult ingerlékenységre: a „hangry” jelenség a szénhidrátok által támogatott szerotonin boldogsághormon hiányától jön létre, mely szintén a keto-diéta egyik mellékhatása lehet. Az ingerlékenységtől viszont könnyen meg lehet szabadulni, ha szénhidrátokat fogyasztunk – többek között ezért eszünk édességeket, ha rossz passzban vagyunk.

https://services.maxima.hu/upload/images/58137/chs2.jpg

3. FEJFÁJÁS

Az agyi funkciók megfelelő működéséhez mindenképpen szükséges a szénhidrátok fogyasztása – elhagyásukkal migrénes fejfájásunk lehet nap, mint nap. Ha neked is gyakran fáj a fejed és kevés szénhidrátot eszel, mindenképpen változtass az étkezési szokásaidon!
Tudtad? A szakértők szerint 3-5 óránként ajánlott a szénhidrátok fogyasztása.

4. PUFFADÁS

Ha kevés szénhidrátot eszel, a rostfogyasztásod is jelentősen csökken – ennek egyenes következménye a gyomorpuffadás. Ezt a kellemetlen állapotot megemelkedett vízfogyasztással, gyümölcsökkel (banánnal, almával, körtével és bogyófélékkel), valamint teljes kiőrlésű péktermékekkel tudod csökkenteni.

5. SZÉKREKEDÉS

A szénhidráthiány legelső jelei közé tartozik a székrekedés, melyet rostban dús táplálékokkal és gyógyvizekkel tudsz enyhíteni. A tök- és chia mag, brokkoli, a káposzta, az olívaolaj, valamint a szilva gyors segítség lehet a bajban.

6. GYENGESÉG

Állandóan fáradt vagy, még akkor is, ha vitaminokat szedsz? A szénhidráthiány alaposan kikezdheti a szervezetet és az influenzához hasonló tüneteket is produkálhat, tehát nem szabad viccelni vele! A gyengeségen – az étkezési szokásaid megváltoztatásán kívül – az elektrolitokat tartalmazó italok és vizek segíthetnek.
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.