Amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!
A választás ereje


A háromnegyed éves mindent eldob. Az egy éves nem akar oda adni semmit, de mindent el akar kérni.
A két éves mindenért hisztizik. Az óvodás makacs és nem akar elindulni. Mi pedig ott állunk, és rendkívül erőtlennek érezzük magunkat. A megoldás a választás – de nem mi választunk, hanem a baba választhat.

Mindig ezt vallottam, ezt olvastam könyvekből, ezt tanítottam a tanfolyamon, most pedig ebből a cikkből ugyanezt olvastam ki a pszichológus szájából, hogy ha párhuzamos cselekedetekhez való választást kínálunk fel, akkor könnyebben megjön a szabad akarat alapú válasz – jelen esetben választhat két sapka, vagy két kabát között (de nem egy téli és egy nyári ruha között)

Pontosan így hangzik Ferenczi Andrea Terápia második évadjának pszichológus szakértő mondata: Reggel rohanunk a munkába, és a gyerek nem akar öltözni. Jön a mentőötlet, a double-bind:
„Melyik sapkádat szeretnéd felvenni, a kéket, a pirosat, a sárgát vagy a zöldet?” Ő dönt, s már száguldunk is az ovi felé.
Nem szeretnék hosszan sztorizni, de én ezt alkalmaztam a gyerekemnél, és bár az idő múltával egyre többször látott át a szitán (óvodás korában már nem felejtette el, mit akart előtte elérni) de maga a választás aktusa mindig jó érzéssel töltötte el. Ahogy minket, felnőtteket is jó érzéssel tölt el.

A kreativitásnak pedig minden egyes esetben alapköve a választás lehetősége, de ezt rajzolásnál, festésnél, gyurmázásnál nem is kell magyarázni neked, a szülőnek. Tudjuk, tudjuk.

A fiammal oda jutottam, hogy már vittem vásárolni is, mert jobban szerette azokat a ruhákat, amit ő választott. Ezt úgy vittem véghez átlátható és elfogadható idő alatt, hogy azokat, amiből választhatott, oda raktam elé a babakocsira, és ő mutogatott, melyik tetszik. 2-3 ruha, vagy cipő között választhatott, és csak azokat tettem elé, amit én már előre megfelelőnek, és jó méretűnek ítéltem.

Forrás: kreativbaba.hu
 
 
EGYPERCES - BABA-MAMA levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd.
Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
 
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS     |     IMPRESSZUM
 

A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.