Amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!
A baba tisztán tartása: A fürdetés kérdései


Az újszülöttek immunrendszere még nagyon gyenge, fejlődésben van, tehát az első napokban, hetekben, hónapokban be kell tartani a megfelelő napi higiéniát, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket és a baba megbetegedését. A higiénia alaptevékenysége a baba rendszeres fürdetése, meleg vízzel telt kis
kádban vagy fürdető kannában. A fürdetés általában családi ceremóniává válik, amit öröm és szórakozás kísér. Hogyan biztosítsuk tehát az újszülöttek megfelelő gondozását, tisztán tartását?Milyen gyakran fürdessük a babát?
Amíg néhány szülő naponta fürdeti csemetéjét (főleg a helyes tisztálkodási szokások megalapozása céljából), mások kétnaponként, vagy szükség szerint fürdetnek. A szakemberek véleménye szerint is elég másodnaponként fürdetni a babákat. Ha úgy döntünk, hogy csak minden másnap kerítünk sort a fürdetésre, ne feledkezzünk meg legalább a baba popsijának (legjobb folyó víz alatt) lemosásáról és arca megtörléséről megfelelő baba-törlőkendővel.

Mikor fürdessük a babát?
A fürdetés nagyjából mindig ugyanabban az időpontban legyen. Ezen ne változtassunk. A fürdetés legyen egy rendszeresen ismétlődő szertartás, amit a baba megjegyez, és napi rutinjává válik – leggyakrabban este, szoptatás és alvás előtt.

Mire ügyeljünk?
Az újszülötteket csak tiszta vízben fürdessük
Az első hónapokban ne adjunk a fürdővízhez semmiféle adalékokat, fürdőhabot, stb. A babák bőre nagyon érzékeny, és az adalékok allergiás reakciót válthatnak ki vagy kiszáríthatják a baba bőrét. Használhatunk különböző természetes babaolajokat (pl. mandulaolajat), bojtorjánfőzetet vagy gyógynövény kivonatokat. Fürdőhab, babaszappanok és samponok használata csak féléves kortól javasolt, mivel korábban a bőr kiszáradásán kívül bőrvörösödést is okozhatnak.

Megfelelő fürdetési segédeszközök
• babakád
• fürdető ülés vagy háló
• vízhőmérő
• törlőkendő
• gézpárnák
• törölköző (tetra)
• hajkefe
• fürdetés utáni testápoló
• pelenkakiütés elleni kenőcs

Forrás: hamanek.hu 
 
EGYPERCES - BABA-MAMA levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd.
Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
 
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS     |     IMPRESSZUM
 

A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.