Eltűnhetnek a kis méretű kocsik az újautó-piacról
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
Habár a megfizethető, kompakt, üzemanyag takarékos autók viszonylag kevés káros anyagok bocsátanak ki létük az európai piacon is egyre inkább veszélybe kerül.

https://services.maxima.hu/upload/images/54088/lead_800w.jpg

Elemzők a kisautók, illetve az azoknál kisebb méretkategóriájú személyautók, jelenleg is zajló visszaszorulásának folytatódását jósolják. A trend az autóiparra és a környezetvédelemre nézve is kedvezőtlen következményekkel járhat.

Veszélyben a Volkswagen Polo

Nemrég az utolsó Volkswagen Beetle is legördült a mexikói gyár futószalagjáról. Az ikonikus „népautó” azonban nem az egyetlen áldozata a változásoknak. Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatójának nyilatkozata szerint a márka Up! és Polo típusai is „nagy veszélyben vannak”. Az Opel/Vauxhall márkák Adam és Karl miniautóinak sorsa már eldőlt: életciklusok végével mindkét típust kivezetik a kínálatból.

A SUV-k hódítanak

A folyamat hátterében meghúzódó okok egyike az SUV-k iránti kereslet növekedése, amivel párhuzamosan csökken a kisebb négykerekűek iránti igény. Sokatmondó, hogy a VW Bogár egykori gyárát jelenleg egy szabadidő-autó sorozatgyártására készítik fel. Az alacsony kamatkörnyezet miatti olcsó hitelek, illetve a népszerű lízingkonstrukciók karöltve a viszonylag alacsony üzemanyagárakkal az SUV-k elérhetőbbé válását eredményezte. Üzemanyag-takarékosságuk javulásával vásárlóik benzin- és gázolaj áringadozásokkal szembeni érzékenysége is csökken. Mindez jelentősen hozzájárul az szabadidő-autók térhódításához. Magasabb szintű passzív biztonságuk pedig a tőlük eddig idegenkedőknek is vonzóvá teheti e kategóriát. Ugyanakkor kevés figyelmet kap, hogy a gyalogosok sokkal jobban megsérülhetnek, ha egy SUV miatt szenvednek balesetet.

Kisautóba túl drága az elektromos hajtás

Európában, ahol a kisebb típusok a személygépkocsi piac mintegy harmadát teszik ki, található még egy azokat veszélyeztető tényező. Mégpedig szigorodó károsanyag-kibocsátási előírások. 2021-re az autógyártóknak teljesíteniük kell az előreirányzott kilométerenkénti 95 grammos szén-dioxid-kibocsátási flottaátlagot. 2025-től és 2030-tól még szigorúbb követelményekre kell felkészülniük. A károsanyag-kibocsátás mérséklését célzó drága elektromos hajtásláncok kisautókba integrálása csak versenyképtelen áron vagy a nyereség drámai csökkentésével valósítható meg. Éppen ezért, legalábbis amíg az akkumulátorok ára nem csökken, több kisebb modell esetében is fennáll a kínálatból való kivezetés lehetősége.

A SUV magasabb profitot teremel

A nyereségességet vizsgálva megállapítható, hogy a szabadidő-autók gyártása a kisautókkal összehasonlítva eleve több profitot termel. Az előírásoknak való megfelelés szempontjából is előnyösebb hibrid SUV-kat fejleszteni, mint kisautókba fektetni.

Környezetvédelmi szempontból azonban nem ennyire egyértelmű a helyzet. Egyes hibridek a tisztán elektromosan megtehető távolság felett továbbra is nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki. Egy másik hátulütőjük, hogy használóik hajlamosak megfeledkezni az akkumulátorok töltéséről az Industry Week cikke szerint.

A kisebb keresetűek kevesebb autóból választhatnak

A trend autópiaci vonzataként kevesebb olyan új autó lesz, melyeket a fiatalabbak és az alacsonyabb keresetűek megengedhetnek maguknak. Az olcsó, kisebb méretkategóriájú használt autók alacsony kínálata pedig még többeket tántoríthat el az autó tulajdonlásától.

Az autó- és kerékpármegosztó szolgáltatások, valamint az elektromos rollerek, már napjainkban is sok fiatal városlakót győznek meg. Ezt jól szemlélteti, hogy a német újautó-vásárlók átlagéletkora elérte az 53 évet.

Forrás:autopro.hu
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.