Meglepődtek a Balatonnál, milyen madár került a hálóba
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
A magyarországi madárfauna az itt költő fajokon túl is folyamatosan gazdagodik a hazánkban megfigyelt, akár csak átutazóban nálunk tartózkodó fajok egyedeivel. Összességében bőven 400 felett járunk, és a listát most egy régen látott énekesmadár tette színesebbé. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és az Ökológiai Kutatóközpont BLI Hal- és konzervációökológiai kutatócsoportja hálójába
a tihanyi Külső-tónál egy hazánkban rendkívül ritka csíkosfejű nádiposzáta (Acrocephalus paludicola) repült.

A csíkosfejű nádiposzáta fészkelése az 1970-es évektől mintegy négy évtizedig volt ismert a Hortobágyon, a kétezres évek közepére azonban állománya csökkent, és 2011-re el is tűnt onnan. Attól fogva hazánkban nem ismert fészkelése, előfordulása is megritkult, és az azóta eltelt időben a mostani a harmadik előfordulási adata.

https://services.maxima.hu/upload/images/58396/poszata-768x552.jpg

Sajnos a faj az egész világon veszélyeztetett, hazánkhoz hasonlóan eltűnt Oroszországból és Lettországból, jelenleg csak Litvániában, Lengyelországban, Fehéroroszországban, valamint Ukrajnában fészkel – áll az Ökológiai Kutatóközpont közleményében. Vonulása érdekes, úgynevezett hurokvonulás, ami azt jelenti, hogy őszi és tavaszi útvonala jelentősen eltérő. Kelet-európai fészkelőhelyéről a Balti-tenger, az Északi-tenger és az Atlanti-óceán partját követve jut el a Szenegál-folyó torkolatvidékén lévő telelőhelyére.

Tavasszal azonban a minél korábbi célba érkezés érdekében „rövidít”, ilyenkor a Földközi-tenger nyugati medencéjét átszelve az európai kontinensen keresztül éri el költőhelyét. Nagy valószínűséggel egy ilyen, a fészkelőhelyére igyekvő példányt sikerült megfogni, majd gyűrűzés után szabadon engedni.

Forrás:24.hu
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.