Amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!
Kutyaévekben számolva – Miért fontos kiemelt figyelmet szentelni őszülő kedvencünknek?


Noha a kutyák és macskák sokkal hamarabb öregszenek az embereknél, de életük az emberéhez hasonlóan életszakaszokra bontható, úgy mint kölyökkor, kamaszkor, felnőttkor, időskor és matuzsálemi kor.

A várható élettartam és az egészségben eltöltött évek száma (az az időtartam, ameddig a szervezet nem szenved súlyos vagy krónikus betegségektől) azonban a fajta és a méret mellett függ egyéb tényezőktől is, mint például a táplálkozás, életmód vagy a genetika. Az eredmények némelyike még a kutatókat is meglepte, például az, hogy a kutyát az élete során érő traumatikus események, mint a gazdaváltás, elveszés, menhelyre kerülés hosszútávú negatív hatásokkal járhat a kutya későbbi egészségére nézve.Egyre több a túlsúlytól szenvedő kutya
Az életkor és az aktivitás változásával a kutyák tápanyagszükségletei megváltoznak, csakúgy mint az embereknél. Jelenleg az Egyesült Királyságban a kutyák 60% túlsúlyos vagy kövér, ami 20 %-kal több, mint 2007-ben, ésszorosan követi az emberek körében is gyorsan terjedő elhízást. Sokan nem megfelelően, például ételmaradékokkal etetik a kutyájukat, és nem veszik figyelembe azt sem, hogy a kutyának kevés mozgás mellett, illetve idős korában megváltozik a kalóriaszükséglete.

Mit tehetünk azért, hogy kutyánknak hosszú és boldog élete legyen?
Senki nem szeret arra gondolni, hogy kedvenceink élete mennyivel rövidebb egy emberénél, mindenki abban reménykedik, hogy kutyája még nagyon sok évig társa lesz. Íme néhány tipp, amivel elősegíthetjük, hogy őszülő barátunkat minél tovább fitten, boldogan és egészségesen tarthassuk:

 Rendszeresen ellenőrizzük kutyánk súlyát és kondícióját. Módosítsuk az ételadagokon a változó tápanyagigényeknek megfelően!

 Lássuk el az életkorának megfelelő típusú táplálékkal. Az idős kutyák étrendje jó minőségű fehérjékből és kis mennyiségű zsírból álljon, emellett legyen könnyen emészthető. Az étrendnek tartalmaznia kell az idős kutyáknak megfelelő vitaminokat és nyomelemeket. Hasznos lehet kis mennyiségben megfelelő gyümölcsök, zöldséget és gyógynövények etetése. További táplálékkiegészítők, például a halolaj és a zöldkagyló por segíthet az ízületek egészségesen tartásában.

 Rendszeresen ellenőrizzük az állatorvosnál, hogy nem bukkannak-e fel a gyakori „öreg kutya panaszok”, mint az ízületi gyulladás, fogproblémák vagy fertőzések.

 Tartsuk tisztán és egészségesen kutyánk fogait, pl. rendszeres fogmosással.

 Ha lehetőségünk van rá, gondolkozzunk el a kutya fizioterápián, hogy enyhítsük és megelőzzük az arthritis-szal járó fájdalmas tüneteket.

 Amennyiben a kutyánk egészséges és terhelhető (pl. nem jár fájdalommal számára a mozgás), vigyük rendszeres nem túl megerőltető sétákra, hogy karban tartsuk az izmait és ízületeit.

 Foglalkozzunk és töltsünk időt vele, legyen szó akár fésülésről, autózásról, trükkökról vagy játékról.

 Fésülés közben fordítsunk kiemelt figyelmet az esetleges fájdalmasan érzékeny pontokra, újonnan megjelenő csomókra és duzzanatokra. Ha valami gyanúsat találunk, mutassuk meg mielőbb az állatorvosunknak.

 Próbáljuk megelőzni, hogy kutyánknak traumatikus élményekben legyen része, pl. ne kerülhessen bajba akkor sem, ha már nem igazán hall és így nem reagál arra, ha hívjuk. Ne felejtsükel, hogy így már a közeledő autó hangját sem hallja meg!

Forrás: zoozoo.hu

 
 
EGYPERCES - ÁLLATBARÁT levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd.
Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
 
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS     |     IMPRESSZUM
 

A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.