Éreznek a kutyák bűnbánatot?
[amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!]
A csínytevésen kapott kutya bűnbánó tekintetét minden gazdi jól ismerheti, a szakértők szerint azonban a szomorú ábrázat megtévesztő lehet.

Gyakran megesik a gazdi szíve a kutya bűnbánó tekintetén, amikor szembesítjük a szétrágott cipőnkkel vagy kiszaggatott bútorunkkal. A kutyatartók többsége szerint az állatok ilyenkor azért húzzák be fülüket-farkukat, mert lelkiismeretfurdalás gyötri őket a vétkeik miatt. A szakemberek szerint azonban ennél árnyaltabb a kép - írja a Qubit.

Nem bánta meg a bűnét, csak kerülné a konfliktust

Bár több kutatás is készült annak kivizsgálására, hogy a kutya érezhet-e empátiát, bűnbánatot vagy szomorúságot, valójában az állati érzelmek kutatása még gyerekcipőben jár - írja Konok Veronika pszichológus, az ELTE Etológiai Tanszékének tudományos munkatársa. Míg az emberi érzelmek kutatásánál rendelkezésre állnak az alanyok szóbeli beszámolói (vagyis az emberek el tudják mondani, hogy éppen mit éreznek), addig az állatok esetében ez az információforrás nem áll rendelkezésünkre. Enélkül pedig nagyon nehéz objektív mérőeszközök segítségével vizsgálni az érzelmeket.

https://services.maxima.hu/upload/images/57434/kutya_buntetes.jpg

A legtöbb, érzelmeket vizsgáló kutatásban az ember számol be a kutya viselkedéséről, aki viszont a saját érzelmei alapján következtet az állatéra. Ezért a pszichológus szerint elképzelhető, hogy a saját érzelmeinket vetítjük ki a kutyánkra még akkor is, ha azt az eb nem éli át.

Erre a következtetésre jutott a téma legnagyobb szaktekintélyének tartott Alexandra Horowitz, a Columbia Egyetemhez tartozó Barnard College pszichológus egyetemi tanára is. A szakember egy 2009-es tanulmányában hívta fel a figyelmet:  az állatok bűnbánó viselkedése rendszerint megegyezik a szidalmazás és büntetés során mutatott testbeszédükkel. A számonkérésre adott válaszreakció tehát nem más, mint afélelemmegnyilvánulása. Horowitz szerint a kutyák bűnbánó tekintete nem a bocsánatkérésjele, hanem azért hunyászkodnak meg, mert nem akarnak konfliktusba kerülni a gazdájukkal.

"A rendelkezésre álló kutatási adatok alapján egyszerűen nem tudjuk megmondani, hogy a kutyák éreznek-e szégyent vagy bűntudatot" - írta egy tavaly publikált cikkében Marc Bekoff, a Coloradói Egyetem evolúcióbiológiai tanszékének etológiaprofesszora. Mint mondta, még egyetlen tanulmány sem cáfolta meg azt a feltevést, hogy az állatok ugyanolyan komplex módon érezhetnek bűntudatot, mint az emberek, viszont az efféle bonyolult érzelmeket eddig tudományosan igazolni sem sikerült.
EGYPERCES levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd. Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS | IMPRESSZUM
A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.