Amennyiben alábbi levelünk olvashatatlan formában vagy képek nélkül jelenik meg, kérjük, kattintson ide!
Egyre több csinling-óriáspanda él a kínai hegyekben


Folyamatosan növekszik a csinling-óriáspandák populációja Kínában – számoltak be róla a szakemberek a legújabb kutatások alapján. A különleges pandát (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis) 2005-ben ismerték el az óriáspanda alfajaként. Főbb ismertetőjegyei közé tartozik, hogy koponyája kisebb és kerekebb, orra rövidebb és kevesebb a szőre, mint a sokkal ismertebb szecsuani alfajoknak, s érdekes, hogy közülük néhány egyednek sötét- vagy világosbarna a színe, és nem fekete-fehér.


A barna óriáspandák első három egyedére a Csinling-hegységben lévő Foping Természetvédelmi Rezervátumban bukkantak 1985-ben, 1990-ben és 1990-ben. A negyediket és az ötödiket Senhszi-tartományban találták 1992-ben, majd 2009-ben.

Senhszi tartomány erdészeti hivatalának vezetője szerint a Csinling-hegység területének minden 100 négyzetkilométerére átlagosan 10 óriáspanda jut. „Nem csupán az óriáspandák száma növekszik, hanem természetes élőhelyük is szélesedik” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az állatok élőhelye az 1980-as évekbeli 1037 négyzetkilométerről mostanra 3600 négyzetkilométerre nőtt. Az állatok száma az elmúlt évtizedekben 109 egyedről 345-re nőtt.

A ritka alfaj tanulmányozására és megóvására már egy kutatóközpontot is létre hoztak Senhszi tartományban. Az intézményben jelenleg 22, emberek által nevelt óriáspanda él. A központ munkatársai öt kutatási területre összpontosítanak: a csinling-óriáspanda fajmegőrzésének biológiájára, genetikájára, fiziológiájára, a betegségei megelőzésére és táplálkozására. Képzéseket is tartanak szakemberek számára, csereprogramokat szerveznek más kutatóközpontokkal és konzultációkat ajánlanak fel.
A központ további célja, hogy dekódolja a barna pandák rejtett biológiai titkait.

Forrás: erdekesvilag.hu 
 
EGYPERCES - ÁLLATBARÁT levelünket a(z) {email} címre küldtük ki.
Ha biztosan meg szeretnéd kapni levelünket a jövőben is, vegyél fel minket címlistádba, kattints ide!
Leiratkozáshoz, kérjük, kattints ide.

Amennyiben kapcsolatba kívánsz lépni velünk, kérjük, leveled az info@egyperces.hu címre küldd.
Adatvédelmi nyilvántartási számunk: 634-0004.
 
JOGNYILATKOZAT ÉS TÁJÉKOZTATÁS     |     IMPRESSZUM
 

A PPOS tanúsítja, hogy a szolgáltatásunk megfelel a hatályos adatvédelmi jogszabályoknak.